Още преди пандемията дръжките на вратите постоянно попадаха в списъка на най-мръсните повърхности, с които трябва да внимаваме. През последните месеци от все по-голямо значение станаха безконтактните технологии, които да попречат на разпространението на вируса. Ето защо швейцарската компания Tweaq създаде първата интелигентна самодезинфекцираща се дръжка за врата Touch 1.

Според производителите подмяната на стандартната ръкохватка не би трябвало да отнеме повече от 10 минути и не се налага да се правят абсолютно никакви модификации на вратата. Инструкциите за употреба също не изискват някакви нови познания в областта на дръжките на врати. Тайната се крие в механизма, който изпуска точно определено количество дезинфектант и го разнася напред-назад по повърхността на дръжката. Това се случва посредством специален контейнер и литиево-йонна батерия, имащи капацитет за около 1000 почиствания. Малко преди тази заветна бройка да бъде достигната, мобилно приложение съобщава, че консумативите имат нужда от презареждане. Към този момент това се прави единствено в централата на Tweaq, което си е голямо неудобство, но поне е екологично издържано.  
Цената на една двойка Touch 1 (по една за всяка страна на вратата) е 550 щатски долара, а продажбата стартира на 09.06.2021. Цената е наистина висока, но за големи количества ще има отстъпки, ще се предлагат и резервни контейнери, всеки на цена от 20 долара. Компанията предлага и абонаментен план от 9 долара на месец, предназначен за по-големите им клиенти, като в него са включени всякакви услуги, свързани с поддръжката на устройствата.  

Снимки: Tweaq

Виж още: Aston Martin обеща мощен и SUV е-модели през 2025 г.