На специална церемония, открита за публика в парк "Военна академия "Г. С. Раковски" се състоя награждаването на победителите във второто поредно издание на Huawei Smartphone Film Festival за късометражни филми, заснети със смартфон на Huawei, организиран съвместно с кино-литературния фестивал CineLibri. Публиката за първи път гледа на голям екран всички пет филма финалисти, заснети с Huawei P40 Pro.

Всички любители на киното, които искаха да участват, трябваше първо да изпратят трийтмънт на историята си, представящ основната им идея. Желаещите да създадат собствен филм с телефон бяха почти два пъти повече от първото издание на фестивала през 2019 година. Сред всички получени идеи жури в състав Александър Станишев, Яна Титова, Ваня Николова, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу избраха петима финалисти, които получиха устройства Huawei P40 Pro и ценни съвети по време на целия процес – от сценария, през заснемането, до монтажа, благодарение на които трудът им оживя на голям екран. Всеки от екипите на петте финалисти преживя незабравим месец на превръщане на идеята си в истинско кино под менторството на журито, което след това имаше и трудната задача да определи тримата победители. 

Пети финалист в Huawei Smartphone Film Festival 2020 е Деян Георгиев и филмът му "Някой мисли за теб". История, която ни припомня, че понякога е нужен само един човек, който да повярва, че нещо хубаво може да се случи, като просто избере да последва красотата.

Четвърти финалист е филмът "Нахраних птиците" на Касиел Ноа Ашер. Историята разказва няколко часа от битието на 75-годишната Рози, която обича да храни птици от прозореца на дома си. През този ден птици няма. А "животът в розово" на Рози е заплашен от разрушение.

Второто място тази година си поделиха филмите "Щастие на стоп" и "Татко".

В "Щастие на стоп" на Велианна Кашева героите на Петя и Павел тръгват на море, без да знаят, че това пътуване ще промени живота им. По пътя те срещат дядо Божо – стопаджия, който не може да говори, но чува. И има какво да каже.

"Татко" на Оля Стоянова разказва история за трудния баланс между доброто и злото – кога се налага да лъжем в името на доброто и кога постъпваме зле, докато вършим добро.

Големият победител във фестивала е документалният филм на Мария Македонска "В търсене на момчето, което пееше". За него авторката споделя:

"Когато една среща трябва да се случи, тя се случва. Когато една песен трябва да бъде изпята, тя ще бъде изпята. "В търсене на момчето, което пееше" е филм за песента и песен за филма. Той е истинска история за една кола, пълна с мечтатели, които се впускат в търсене на момче, което никога не са виждали, а само са чули за един кратък миг да пее. Дали ще го открият, няма значение. По-важно е търсенето."

Всеки от петте филма бе емоционално представен и награден от един от членовете на журито, който бе най-силно докоснат от нещо в него. "Това е филм за комуникацията и мискомуникацията", сподели Лонгруи Циу за "Някой мисли за теб". "Впечатлена съм от умението на Касиел да борави със символиката" - Жаклин Вагенщайн за "Нахраних птиците". "Обичам силата на диалозите" – Яна Титова за "Татко". "Велианна направи силни подобрения в сценария си, за да го изчисти до проста и емоционално въздействаща история" – Ваня Николова за "Щастие на стоп". "Хареса ми смелостта на идеята и на заснемането" – Александър Станишев за "Момчето, което пееше".

Huawei Smartphone Film Festival е изцяло локална инициатива на Huawei Consumer Business Group Bulgariа и Cinelibri, която увлича в един творчески процес, достъпен за всеки, начинаещи любители на киното и вече наложени имена в ролята на жури и все повече и на актьори във филмите. На екрана тази година видяхме Ириней Константинов, Стефан Мавродиев, Йордан Биков, Гергана Гълъбова, Владимир Димитров и Касиел Ноа Ашер, която влезе в ролята едновременно на сценарист, режисьор и актриса.

Huawei P40 Pro е камерата, с която са заснети всички финалисти, но процесът на създаване на един филм е безкрайно многопластов – от работата с актьора, писането на сценарии, баланса между всички звена, работещи на терен, и още много нюанси, за които разказа Яна Титова в онлайн уъркшоп в рамките на кампанията. Можете да го гледате на atrakcia.bg и на фейсбук страницата на Huawei Mobile Bulgaria.

Премиерната прожекция на филмите в парка на Военната академия бе кулминацията на емоциите и за финалсти, и за зрители, а Huawei беше подготвил и специална награда за най-голямия късметлия от публиката – ултралекия лаптоп Huawei Matebook 13.

Приятно гледане и повече кураж за участие през 2021!

Снимки: Huawei

Виж още: Вълнуващи човешки лица и пейзаж са отличени в локалните награди на Huawei Next-Image Awards 2020

Още от Play