Забраниха на Netflix да участва на фестивала в Кан. Причината е, че компанията отказва да пусне филмите си по кината, като вместо това прави тяхната премиера онлайн, а в някои редки случаи позволява филмът да бъде гледан онлайн и офлайн едновременно.

В случая с Оkja на Бон Джоун-Хоу и The Meyerowitz Stories на Ноа Баумбах- филмите, които бяха допуснати на миналогодишното издание на фестивала въпреки протест на френските режисьори - Netflix не успя да осигури разрешения за едноседмична кинопремиера заради френското медийно законодателство.

"Миналата година, когато избрахме тези два филма, реших, че мога да убедя Netflix да ги пусне в кината. Бях подведен, те отказаха", казва Тиери Фремо, художествен директор на фестивала.

"Хората на Netflix обичат червения килим и искат да участват и с други филми. Но те разбират, че техният модел на поведение е в разрез с нашите разбирания.”

"На тазгодишното издание на фестивала, което се провежда през май, филмите, участващи в конкурса, ще трябва да имат премиера във френските кина. Netflix все още има право да покаже своите филми на фестивала, но те няма да отговарят на условията за престижната Palme d'Or”, допълва Фремо.

Тагове:
Още от Play