Древните изправени камъни във Великобритания на име Стоунхендж са любима туристическа атракция на мнозина. Сега покрай тях се завихря интересна дискусия: оказва се, че при построяването е използвана Питагоровата теорема, 2000 години преди раждането на гръцкия философ. Според нова книга, Megalith, строителите са били астрономи с дълбоки познания за лунните и слънчевите цикли и циклите на затъмненията – и са построили каменни календари, използвайки сложна геометрия.

Според един от авторите, Робин Хийт, в Стоунхендж има вграден правоъгълник, който, разделен с линии, формира питагоров триъгълник (5:12:13). Осемте линии, които съществуват под формата на правоъгълник и триъгълник, съвпадат идеално с важни дати в неолитния календар, като лятното и зимното слънцестоене и пролетното и есенното равноденствие. Те маркират и празник, наречен Imbolc – древна дата, обозначаваща началото на пролетта на 1 февруари; и Самхайн, 31 октомври, който впоследствие се превръща в Хелоуин. Оказва се, че хората от древността, замесени в строежите на подобни монолити, планирани изцяло около циклите на природата и космическите тела, са прилагали Питагорова геометрия около 2000 години преди раждането на Питагор.

Питагорови триъгълници са намерени и в Удхендж, неолитен каменен кръг близо до Стоунхендж, и в Ейвбъри, във вътрешния кръг на друидния храм в Инвърнес, Касълриг, в Дербишир на шотландската граница и в Ейбърдиншир. Огромните камъни на Стоунхендж някога са били обградени и от 56 дървени кола или камъни, които са използвани за предсказване на затъмненията и за сочене на точната позиция на Слънцето и Луната и за определяне на лунните фази. В центъра пък има 19 камъка, които представляват броят години, които отнема на Слънцето и Луната да завършат един метанен цикъл.