Дебютът на новия фотоапарат от Canon EOS 600D е много интересен. От една страна, неофициално се смята, че EOS 600D е тазгодишният наследник на поостарелия EOS 550D. Твърди се, че имаме едно естествено продължение на линията, осъвременено с любопитни екстри, които ще бъдат разгледани по-нататък. От друга страна, ако погледнем цялостната ситуация на пазара, чрез EOS 600D от Canon изпревариха Nikon, които съвсем наскоро пуснаха нов DSLR за любители, наречен D5100.

Ако работи, не го поправяй!


Това е един мъдър принцип, който японската компания прилага в много от своите фотоапарати. EOS 600D е поредният модел, залагащ на 18-мегапикселов CMOS сензор в съчетание с процесор DIGIC 4. И двата компонента са се доказали с времето, макар сами по себе си да не са чак толкова стари. А и най-важното: те са доста добре приемани от потребителите. Ключовите характеристики включват още ISO от 100 до 6400 с възможност за разширение до 12800, 9-точков автофокус и 63-зонова система за измерване. Любителите на серийните снимки разполагат с 3.9 кадъра в секунда при максималната резолюция.

Основните спецификации са идентични с тези на EOS 550D, в което няма нищо притеснително. Истината е, че неофициално EOS 600D може да е смятан за „заместник“ или „наследник“ на EOS 550D, но официално нещата стоят другояче. Новият DSLR реално – и като технически показатели, и като цена – се позиционира между EOS 550D (от ниския клас) и EOS 60D (от средния). Предвид това, не е изненадващо, че нововъведенията в 600D са пряко вдъхновени от споменатата фотокамера в средния клас.

DSLR от нисък клас с екстри на средния клас?


Нека ги видим...Първото, което прави впечатление при EOS 600D, e нещо външно и това е дисплеят. Той е 3-инчов (7.7 см) и с много висока разделителна способност: 1 040 000 пиксела. Освен това е подвижен, както и при по-скъпия EOS 60D, което улеснява използването на фотоапарата с трипод или заснемането от ръка на снимки с необичаен ракурс. Разбира се, подвижният дисплей е направо безценен, когато не е удачно да използвате визьора на апарата – например за заснемане на клипове.

Относно статичните изображения могат да се кажат предимно положителни коментари, като може би най-силният от тях е отличната работа на апарата в условия със слаба светлина. Чак до ISO 3200 снимките са напълно използваеми, но дори при по-високи ISO резултатите от шума (и съответно от шумопотискането) могат да бъдат лесно неутрализирани и отново да бъдат използвани – ако не за печат, да речем: за гледане на екран или дори за илюстрации на сайт.

Ако тепърва навлизате в света на DSLR-ите и имате задръжки по отношение на ръчните настройки, можете да се доверите на автоматичния режим – той носи името Scene Intelligent Auto. В голяма степен названието обяснява неговата насоченост – интелигентно да съчетава възможностите на фотоапарата, за да имате оптимални резултати.

Вградените филтри за обработка на снимките са същите, които се намират в 60D от по-горния клас. Сред тях се нареждат такива, симулиращи обектив тип рибешко око, ретуширане в комиксов стил и ретро. Друга новост спрямо EOS 550D e китовият обектив EF-S 18-55 мм F3.5-5.6 IS II. Като технически показатели (разбирайте оптика и стабилизация), той не се различава от първоначалния си вариант. Новостите при него са преди всичко козметични – във външния вид и в някои променени указания, улесняващи монтирането.

Видеото в EOS 600D определено е на ниво

 

Поддържат се и двата стандарта за клипове с висока дефиниция: 720p (HD) и 1080p (Full HD). Освен това можете сами да определяте скоростта на записа, като вариантите са 24, 25 или 30 кадъра/секунда за Full HD; 50 или 60 кадъра/секунда за HD; и до 60 кадъра за SD (640x480 пиксела). Файловете се записват в качествения формат MOV с компресия MPEG-4 AVC, H.264. Една секунда видео се равнява приблизително на 5.5 MB, което си има положителна и не чак толкова добра страна – запазва се високото качество, но не се пести от паметта. Като имаме обаче предвид капацитета на съвременните карти, размерът на файловете едва ли е от съществено значение. EOS 600D поддържа дори SDXC памети (64 GB).

Оптичното приближение във видео режим зависи от обектива, но камерата позволява да правите между 3- и 10-кратно цифрово увеличение. Дали ще си струва да се възползвате от него, предполагаме, е нещо твърдо субективно. Със сигурност обаче е полезна опцията за настройка на звука по време на запис, което позволява ръчно да избирате най-удачния стерео ефект.

В режима за видео е добавена една екстра, доскоро свойствена основно за камкордерите на Canon. При EOS 600D тя е наречена Video Snapshot и се изразява в кратки записи по 2, 4 или 8 секунди, които впоследствие могат да бъдат обединени в самия фотоапарат, за да се получи по-продължително видео с ключовите сцени. Нещо повече – можете да елиминирате звука от самите клипове и вместо тях, да използвате друг саундтрак според настроението, което желаете да внушите.


Какво е крайното ни мнение за EOS 600D? Вижте заключителната част на ревюто...
Canon EOS 600D e точно това, което се очаква да бъде – относително достъпен нов DSLR, разполагащ с нужните вградени технологии за създаването на качествени снимки и не по-малко добри клипове. Статичните изображения са изненадващо добри за фотоапарат от този клас и определено успяват да впечатлят със сравнително ниските нива на шум дори при ISO 3200. Може би дори още по-неочаквани са резултатите при видеото, което е напълно съпоставимо с това от видеокамерите в същия ценови клас.

Това е едно умело балансирано решение за любителите, който търсят DSLR под 2000 лева, но с някои от екстрите на по-скъпите модели. Сравнението с конкурентни огледално-рефлексни апарати не е удачно, тъй като никой от тях не е със съвсем същите спецификации, важните подробности са в малките детайли, а най-голямата разлика е в китовите обективи. Още по-нередно ще бъде, ако опитаме да сравним EOS 600D с безогледалните предложения – някои от тях предлагат аналогични функции на същата или дори по-ниска цена, но все пак това не са DSLR-и. Просто не можем да сравняваме портокали с ябълки.

Ако имаме някаква сериозна забележка, тя е свързана с цената. За разлика от качествата на чудесния фотоапарат, тя не е съвсем конкурентна предвид алтернативите, които могат да се намерят на нашия, а и на чуждия пазар. Но дори и без този наш коментар сме убедени, че цената така или иначе ще търпи постепенни корекции надолу с течение на времето.

 

 


Технически данни:

Сензор: максимална резолюция 5184 x 3456 пиксела

Снимка: ISO Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, (12800 with boost)

Оптика и фокус: Contrast Detect (sensor), Phase Detect, Multi-area, Selective single-point, Single, Continuous, Face Detection, Live View

Дисплей: 3"инчов, Fully articulated, Live View

Фотографски функции: Мин. скорост на затвора 30 sec. - максимални 1/4000 sec.

Видео: клип - HD 1920 x 1080 (30, 25, 24 fps), 1280 x 720 (60, 50 fps), 640 x 480 (60, 50 fps)

Памет: SD/SDHC/SDXC

Свързване: USB, HDMI, Remote control

 

Тагове: