Тест на мастиленоструен принтер HP Officejet 6000


Нека не се лъжем. All-In-One устройствата в офис средата са далеч по-предпочитаният избор от самостоятелно печатащо устройство. Но производителите въпреки това предлагат широк спектър принтери, като развитието на технологиите генерира нов факт – мастиленоструйните принтери се доближават по цена на копие до лазерните. Опорните точки за съществуването на самостоятелните принтери са няколко: достъпна цена, по-малки габарити, лесно обслужване и интуитивно управление. Един такъв принтер е новият модел HP Officejet 6000, който HP предлагат и във версия за безжично свързване през Wi-Fi.


И така – имаме задачата да определим кое кара производител като HP да продължава да развива мастиленоструйната технология за офис машини. Пред нас имаме опростен откъм обслужване, стилен принтер, решен в черно и бяло, с плавни извивки на корпуса. По размери може да се каже, че е от средна величина, но при отваряне на тавата за поставяне на хартията веднага се създава усещането, че имаме на разположение сериозна машина. Тавата за хартията увеличава почти двойно дължината на принтера. Това налага осигуряването на по-голяма площ на бюрото, преди да започнем да печатаме.

Контролите и индикаторите на Officejet 6000 са прости, логични, отпред имаме показатели за нивото на съдържанието на четирите мастилници и бърз бутон за прекратяване на действащата в момента операция.

 

 

Отзад са разположени само куплунг за захранването, мрежов Eternet порт и принтерски USB интерфейс за връзка с компютър, като в комплектовката на принтера отсъстват необходимите мрежови кабели. Тях трябва предварително да си ги подсигурите.
В мрежа принтерът се инициализира и конфигурира по МАС адрес.

Принтерът пристига с три цветни мастилници и две черни, като едната е с увеличен XL капацитет. Поставянето им е интуитивно, като след отваряне на горния капак гнездата за мастилниците се позиционират в средата на принтера. Всяка от четирите мастилници се предлага в картонена кутия и щипка, прикриваща деликатната част на главата им. След поставянето принтерът първоначално минава в режим на изпомпване на въздуха от мастилниците, така че при първите разпечатки може да се установи липса на даден цвят. След 2 - 3 листа нещата идват на мястото си и Officejet 6000 е готов да предложи пълноцветен печат.

Към принтера идва инсталационен диск с драйвери. При поставянето той автоматично зарежда необходимия му софтуер, като процесът е доста дълъг. Отнема повече от 10 минути, което идва малко в повече за самостоятелен принтер. Изискването на рестарт на компютъра е задължително. След тези първоначални процедури принтерът вече е готов за изпълняване на своите печатарски задължения. Под Windows Vista драйвери не са необходими, тъй като съществуват в набора от драйвери на операционната система.


За онлайн регистрация на принтера към сайта на HP липсва опцията за избор на страна: България.


HP предлагат две различни скорости на печат – една за draft и друга за печат с лазерно качество. При втория режим обявената скорост на цветен и черно-бял печат е една и съща – 7 страници в минута. При проведения тест обаче скоростта на печат е малко по-малка, тъй като зареждането на първата страница от стартирането на задачата отнема около 20 секунди. Така че тази скорост от 7 стр./мин може да се приеме като средна за печат. 


При отпечатването на снимка в размер 15 х 10 см в предварително зададен Best режим на качеството и останалите автоматични настройки времето на изпълнение бе малко повече от минута.


Когато плътността на страницата е висока и задаваме снимка в размер А4 с най-високи изисквания за качество и ръчно подбран тип на хартията, принтерът изисква почти 5 минути за изпълнение на задачата.

Качеството на разпечатките е изключително ясно, почти фотографско, а при печат на обикновен текст с графики се наблюдават остри и ясно очертани контури на шрифта.


Интересното е, че след изпълнена задача, при преминаване в изчаквателен режим принтерът доста шумно и дълго (около 5 - 6 секунди) позиционира в главите си в крайно дясно положение, където се почистват и подготвят за следващата задача.
Макар и позициониран като офисен принтер, Officejet 6000 се справя отлично и с изискванията за фото разпечатки, като е добре преди това да се зададе опцията за максимална резолюция.

Качеството на печат на текст е впечатляващо, близко до лазерните принтери и разликите спрямо разпечатки, направени с нискобюджетен лазерен принтер (които са най-предпочитаните в малките и средни по големина офиси), на пръв поглед не могат да се намерят.

Обемът на голямата черна мастилница отдалечава значително назад във времето нуждата от подмяна и също така спомага за намаляване разходите за обслужване на принтера. В крайна сметка за бизнес приложения HP Officejet 6000 постига много добри резултати като скорост и качество на печат, пестейки от скъпи консумативи и печелейки време в обслужването му.

 

Цена: 199 лева


Технически характеристики:
Скорост на черен печат (чернова, A4): до 32 ppm
Скорост на цветен печат (чернова, A4): до 31 ppm
Скорост на печат черно (сравнима с тази на лазерния): до 7 ppm
Скорост на печат цветно (сравнима с тази на лазерния): до 7 ppm
Разделителна способност на черен печат (максимална): до 600 dpi
Разделителна способност на цветен печат (най-добро): до 4800 x 1200 dpi
Цикъл на работа (месечен, А4): до 7000 страници
Капацитет на тавата: 250 страници
Поддържани размери на хартията: A4, A5, A6, B5, B6, C5, C6: B5, B6, B7; 76 x 127 до 216 x 355 мм
Свързване към PC: USB 2.0
Размери: (Ш x Д x В): 458 x 389 x 164 мм
Тегло: 4.8 кг

Тагове: