Спомням си сякаш беше вчера, когато преди цели 9 години с група приятели запалено обсъждахме първия предстоящ експанжън на World of Warcraft, наречен The Burning Crusade. Когато се прибрах от работа този ден, побързах да прочета нещо повече за експанжъна в интернет и половин час по-късно си казах: “Хм, това може и да е интересно”. Сега, девет години по-късно, все още играя World of Warcraft и съм почти толкова развълнуван за най-новия експанжън, който този път се нарича Legion. Това е шестият експанжън на популярната масова онлайн игра на Blizzard, която за пръв път стартира през 2004 г. Истината е, че през годините интересът ми не е бил еднакво силен, защото като всеки продължителен проект World of Warcraft също имаше проблеми като например липса на достатъчно ново съдържание, недоизпипани концепции и чисто и просто умора, но за честта на Blizzard трябва да кажем, че компанията винаги се вглеждала в грешките си и обикновено ги е поправяла. В този смисъл Legion е експанжън, който също подобрява играта във всяко едно отношение и в същото време се опитва да запази интереса на играчите, вложили хиляди часове в MMO-то. Наличието на напълно нови зони, пълни със съдържание и доста интересен нов клас, определено превръщат експанжъна в пакета, който феновете очакваха толкова време.  

 


 

Най-напред задължително трябва да споменем новата територия, където ще развиваме героите в експанжъна – The Broken Isles. Островите се състоят от шест зони, в четири от които може да качвате нива. Този път Blizzard предлага нова концепция, при която въпросните зони съответстват на нивото на героя ви. Това означава, че може да изберете всяка една от четирите за началото на новото си приключение без каквото и да е ограничение за ниво. Всички тези зони изглеждат невероятно по отношение на артистичния дизайн и пейзажите, като всяка е уникална и различна от останалите. Наистина е забележително на какво са способни графичните дизайнери на Blizzard с толкова стар енджин. Така например Stormheim е пълна с викинги и дракони земя, богата на митология и легенди, докато Val’Sharah е населявана от елфи и има красива, макар и мрачна атмосфера. Няма да е преувеличено, ако кажем, че тя е една от най-красивите зони в цялата игра. Освен тези четири зони има и още две – The Broken Shore и Suramar. The Broken Shore е мястото, където започва основната история в експанжъна, докато Suramar е една необичайна зона и едно от нещата, които правят Legion толкова интересен. Тук ще получите достъп едва когато отключите 110-ото ниво, и там ви очаква нова сюжетна линия, в която ще се опитате да си върнете обратно едноименния град Suramar с помощта на група, наречена Nightfallen, чийто мистичен произход също ще разкриете. Тази зона бе едно от най-интересните неща в бетата на играта и със сигурност има потенциала да ви задържи за дълго време, когато стигнете необходимото ниво.

 

 

С почти всеки нов експанжън на World of Warcraft се добавя и нова рaса или клас. И с Legion традицията е спазена, тъй като той ни носи Demon Hunter. Ловците на демони имат важно място в историята на експанжъна, който разказва именно за нашествие на такива изчадия и те са призвани както от Алианса, така и от Ордата да помогнат на техните армии в борбата с нашествениците. Новият клас е забавен, макар че в интерес на истината Blizzard сякаш започва да прекалява с класовете за близък бой. Ако си падате по подобни схватки с по-мрачен оттенък, Demon Hunter определено е класът за вас.

Стартовата зона на този клас е една от най-добрите, създавани някога от Blizzard, дори превъзхожда и тази на Death Knight. Във визуално отношение тя е разкошна, като особено красива е още първата територия. Темпото на куестовете е добро, те не губят излишно времето ви и в техния вход може да посетите страхотни локации, познати на любителите на митологията на World of Warcraft. Докато стигнете последното ниво, дизайнерите на Blizzard са се постарали винаги да имате интересни неща за правене, а не просто да трупате самоцелно точки и опит. Така например може да набирате последователи, които да изпращате на мисии и да ви носят награди, както и да се борите за придобиването на т.нар. Artefact Weapons. Всяко такова оръжие е тясно свързано с историята в играта и се определя от вашия клас и избраната специализация.  

 

 

Въпреки че експанжънът е достъпен само от около две седмици, Legion вече се оформи като едно невероятно приключение, особено като имаме предвид и нещата, които предстоят (Karazhan се завръща като огромен дънджън за петима играчи). Експанжъните обикновено започват с голям начален интерес, но тяхната истинска сила се проявява в по-дългосрочен план, когато можем да разберем дали те имат достатъчно съдържание, за да задържат играчите. От самото начало Legion предоставя много занимания на геймърите и искрено се надявам, че това ще продължи да бъде така чак до появата на следващия експанжън. Е, заслужава ли си тази добавка към World of Warcraft? Краткият отговор е "да", тъй като носи очакваната свежест към игра, която вече повече от десетилетие продължава да има своите верни играчи.