Преди няколко дни се проведе Tesla 2022 AI Day и за да бъде отбелязан очакваният напредък, Илон Мъск най-накрая представи прототипа на хуманоидния робот Optimus. За разлика от миналата година, когато видяхме танцьор, облечен като робот, този път Optimus си беше не от плът и кръв, а от… механизми и съставни части. Да, не видяхме съвсем готов робот, но според Мъск този прототип може да направи повече от това, което е било показано на живо, но „първият път, когато работи без връзка, беше тази вечер на сцената“. На въпроса относно цената на робота изпълнителният директор на Tesla отговори, че най-вероятно той ще се предлага срещу 20 000 щатски долара, като допълни, че компанията е много добра в изграждането на AI и задвижващите механизми, необходими за роботиката въз основа на опита от производството на задвижващи устройства за електрически автомобили. Той повтори по-ранното си твърдение, че роботите ще бъдат въведени в експлоатация във фабриките на Tesla и че идеята е те да бъдат пуснати в масово производство.


Всъщност на публиката бяха представени няколко робота Optimus в различни стадии на своето развитие. Първият от тях беше Bumble C, който нямаше особено привлекателен, а по-скоро деконструиран вид. Но за сметка на това изпълняваше някои простички танцови движения (въпреки че ако сте виждали този вид умения у Мъск, роботът би ви се сторил танцьор от класа). Но повече не беше демонстрирано - Мъск призна, че иска да го предпази в безопасност, за да не „падне по лице“. След това компанията показа няколко видеоклипа на робота, изпълняващ други задачи като събиране на кутии. Третата поява беше запазена за друг прототип, показващ „много близка до производство“ версия на Optimus с напълно сглобено тяло, но не напълно функционално. Той махаше на публиката от стойката си, затвърждавайки обхвата на движение на китката и ръката си. Тази бройка беше изнесена от служители на Tesla, а изпълнителният директор ни разясни, че роботът все още съдържа задвижващи механизми, батерия и всичко останало, но „не беше съвсем готова за работа“. 

Информацията, че показаният робот е разработен „само през последните шест месеца“, изненада мнозина. Екипът обсъди всички препятствия и заяви, че се надяват прехвърлянето от прототип към работещ дизайн да се случи „в рамките на следващите няколко месеца... или години“. Това навява на мисълта, че скоро служителите на Tesla едва ли ще имат роботизирани колеги.  


Но все пак нека обърнем внимание на спецификациите: 2.3 kWh батерия, поддръжка на Tesla SoC и Wi-Fi и LTE свързаност. Беше поставен акцент върху ставите на робота, като ръцете, китките или коленете и тяхната обработка на данни чрез метод, използващ само шест различни задвижващи механизма. Инженерите са използвали за вдъхновение човешките ръце и 20-точковата система на захващане ще ги направи по-подходящи за вземане на предмети с различни форми и размери. Софтуерът за автопилот на Tesla беше преместен от автомобилите в бота и преработен, за да работи в новото тяло и среда. При него системата заснема хора, изпълняващи задачи в реалния свят, и след това прилага „онлайн адаптиране на движението“. При него задачите биват улеснени, за да могат да бъдат изпълнени от робота предвид неструктурираната среда. „Това ще бъде фундаментална трансформация за цивилизацията, каквато я познаваме“, каза Мъск. Той продължи, че Optimus има потенциал от „два порядъка“ за подобряване на икономическата продукция. 
Относно дизайна беше направена забележката, че не трябва да очакваме това, което вече сме видели. Мъск нарече робота „най-важната продуктова разработка, която правим тази година“ и прогнозира, че той ще има потенциала да бъде „по-важен от бизнеса с превозни средства с течение на времето“. 
Експертите обаче предупреждават да не вярваме особено много на тези твърдения. Според тях други компании са много по-напред в разработването на роботи, които могат да ходят, да бягат и дори да скачат - но никоя от тях не твърди, че е близо до заместването на човешкия труд. 

Снимки: YouTube

Виж още: Робот на два крака постави рекорд на 100 м бягане (ВИДЕО)