В големите градове обектите с възможност за спокойно паркиране определено имат голямо предимство. Има обаче един доста голям проблем - точното дефиниране на "спокойно". Защото намирането на място е едно, но гаранцията, че автомобилът няма да бъде ударен по невнимание или пък разбит, или направо липсващ - е доста минимална. И така, големите паркинги си имат своите рискове, но според идеята на тази американска верига магазини роботите могат да дойдат на помощ. Lowe's тества автономни роботи за сигурност, дело на специалистите по роботика Knightscope, които ще патрулират по паркингите на някои от магазините ѝ. Според Business Insider тежащият около 180 кг робот ще се опита да повиши безопасността.

"Безопасността е повече от приоритет в Lowe's - тя е основна ценност за нашата компания. За да продължим да повишаваме безопасността в нашите магазини, избрани обекти получават нов робот за сигурност като част от пилотен проект", заявява Скот Драхер, вицепрезидент по защита на активите и безопасност в Lowe's. "Този пилотен проект е част от продължаващите усилия на Lowe's да използва нови и иновативни технологии, за да осигури безопасността на нашите сътрудници и клиенти."

От Lowe's потвърдиха, че са започнали да тестват роботите Knightscope K5 през февруари във Филаделфия. Освен това са провеждани и пилотни проекти в щатите Вашингтон, Северна Каролина и Калифорния.

Стейси Стивънс, изпълнителен вицепрезидент и главен клиентски директор на Knightscope, заяви пред Philadelphia Inquirer, че роботите "търсят познати ситуации, хора, на които са издадени предупреждения за престъпно проникване, уволнени служители или домашни насилници". Роботите не са предназначени да заменят охранителите, а да помагат на компаниите в ситуационната осведоменост и наказателното преследване според Стивънс.

Решението на Lowe да тества тези автономни роботи идва в момент, когато търговците на дребно алармират за нарастващите нива на кражби. Главният изпълнителен директор на Walmart Дъг Макмилън заяви през декември 2022 г., че магазините ще бъдат затворени, а цените ще се повишат, ако нивата на кражбите не намалеят. Според проучване, проведено през 2022 г. от Националната федерация за търговия на дребно, проблемът с кражбите се е разраснал до 94.5 млрд. долара за индустрията за търговия на дребно.

Снимки: Knightscope

Виж още: Киберпънк имплантите за хора стават все по-реални (ВИДЕО)