Учени създадоха чрез 3D принтер копия на белтъчни вериги – най-важния компонент за репродукцията на ДНК. Според изследванията и твърденията им това е възможност за съществено облекчаване на процеса на химиотерапия при лечението на рак.

 

Изследователите от Имперския колеж в Лондон са успели да създадат 3D модел на частта от ДНК, отговаряща за репродуктивния процес на човешките клетки. Грешките в репродукцията им води до тяхната гибел или до развитието на онкологични заболявания. Базирайки се на данните, получени чрез мощен микроскоп, учените са създали изкуствената „машина“, отговаряща в ДНК за този процес, с цел да разберат механизма на това, по какъв начин клетките се събират и размножават.

Първите резултати са вече налице, като учените са открили, че при блокиране на белтъка Cdc6 цялата „копирна машина“ спира и клетките не се възпроизвеждат. Според учените резултатите от изследването ще помогнат за борбата с рака. В момента химиотерапията въздейства на организма без подбор, увреждайки не само болните клетки, но и здравите. Това води до мутации в ДНК и развитието на вторични тумори. Ето обаче, че с помощта на това изследване вече има възможност химиотерапията да бъде концентрирана именно върху механизма на възпроизвеждане на клетките, без да се уврежда самата ДНК, което ще намали риска от странични ефекти на този тип лечение.