Според проучване така наречените истории за отвличане от извънземни могат да се обяснят с епизодични ясни сънища, при които хората са частично наясно със случващото се и могат да контролират сънищата си по време на спане. 

Истории за подобни явления са документирани още през XIX век. Най-често, обстоятелствата около тези разкази звучат като бълнуване и предизвикват у слушателите чувство на ужас и парализа. Известно е, че някои състояния на съня предизвикват такъв тип емоции, което е провокирало руските изследователи да се запитат дали различни експерименти по време на отделните фази по време на сън могат да дадат улики за предполагаеми извънземни преживявания. Учените провокирали участниците в изследването да мислят за това, какво би се случило при среща с извънземни или неидентифицирани летящи обекти (НЛО), и установили, че голяма част от тях съобщават за сънища, които приличат на действителни описания на предполагаеми отвличания от извънземни.

По време на такива осъзнати сънища спящите осъзнават, че сънуват, и след това могат да използват това осъзнаване, за да манипулират какво се случва в съня. Според проучване в списанието „Съзнание и познание“, което анализира изследванията на съня, около 55% от хората изпитват осъзнати сънища веднъж или повече пъти през живота си, а 23% имат осъзнати сънища поне веднъж месечно. 

Наскоро изследователи от Центъра за фазови изследвания в Москва проведоха експерименти със 152 души, самоопределили се като осъзнати сънуващи, инструктирайки ги да „намерят или призоват извънземни или НЛО“ по време на такъв реалистичен сън.

Изследователите установили, че 114 от участниците съобщават, че сънуват за някакъв вид взаимодействие с извънземен. От тях около 61% описват среща с „извънземни“, чието описание съвпада с това от научнофантастични романи и филми, докато 19% се срещат с извънземни, които „приличат на обикновени хора“. 

Авторите на изследването споделят разказа на един от участниците, според който са се появили „малки човечета“ със синя кожа, големи глави и „огромни, изпъкнали очи“.  След това извънземните отправили покана за пътуване с космически кораб, появила се „ярка светлина, като от прожектор“ и видението изчезнало. 

Друг участник споделя, че по време на сън се чувствал така, сякаш го „влачат нанякъде“, оказвайки се в стая с бял силует, който бръкнал в гърдите му и започнал „да прави нещо вътре с инструменти“.

В 26% от разказите участниците в изследването споделят, че са разговаряли с извънземни, а в 12% е имало и физическо взаимодействие. НЛО се появяват в 28% от „срещите“, а 10% от сънуващите, които са видели НЛО насън, описват как са вкарани в извънземен космически кораб.

Чувството за парализа, страх и безпомощност в живите сънища може да бъде толкова силно, че да размие границата между сънищата и реалността, така че не е изненада, че хората, които несъзнателно са сънували, вместо това настояват, че всъщност са се срещнали с извънземни, които са ги отвлекли и транспортирали към НЛО.

Снимка: Pixabay

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот