Свикнали сме да обръщаме най-сериозно внимание на истинските учени, гении и таланти, които чертаят бъдещето на човешката раса. Това е нормално – все пак този нищожен процент от човешката раса води всички нас към прогрес… вероятно.

Но съществуват и редица „измислени“ учени, лица от киноекрана или книгите, които притежават страхотна известност, а дори към някои от тях има изградени истински култове – въпреки че реално не съществуват. За последните стотина години въображаемите гении-таланти се увеличават толкова много, че в настоящата класация липсват със сигурност доста имена, за което молим да ни извините. Позабавлявайте се сега със следните 15 героя.

Д-р Емет Браун – "Завръщане в бъдещето"

Научна област: Теоретична физика, изобретател, пътешествия във времето

Забележителни постижения: Поточен кондензатор, машина на времето във вид на автомобил DeLorean, летящ парен локомотив

Актьор: Кристофър Лойд

Кратка история: Според сценария д-р Емет е роден през 1920 година и е син на натурализиран германец. Той променя името си от вон Браун на Браун по времето на Първата световна война. След това води самотен, откачен живот на пълен с изобретения учен и буквално „разбира по много от всяка една наука“.

Д-р Хенри Джекил – "Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд"

Научна област: Химия, фармацевтика

Забележителни постижения: Най-известното му изобретение е синтеза на серум, който по чиста случайност се оказва, че може да извади „злата същност“ от него и да го превърне в друг човек.

Актьор: Различни актьори – от Джон Баримор през 1920 до Ръсел Кроу

Кратка история: След сериозна вътрешна борба между злото и доброто в душата си, д-р Джекил синтезира серум, който да му помогне да потиска тези душевни терзания. За жалост се оказва, че серумът позволява двойствената му природа да бъде победена и на показ да излезе само злата му същност, контролираща тялото.

Д-р Стрейнджлав – „Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба“

Научна област: Ядрена физика, ядрени оръжия

Забележителни постижения: Помага на американското правителство да създаде нови ядрени оръжия

Актьор: Питър Селърс

Кратка история: Образът на д-р Стрейнджлав вероятно е базиран на реално съществувал нацистки учен, преместил се да живее и работи в САЩ след Втората световна война по време на операцията “Paperclip”. Целта и е да се използва геният на немските учени за разработки във военната и други области. Страдащ от видима лудост и „синдрома на чуждата ръка“, той може често да бъде видян във филма да дава нацистки поздрави. До голяма степен това влияние на образа е пресъздадено от самия Питър Селърс по време на филма.

Лекс Лутър – "Супермен"

Научна област: Инженер, бизнес магнат

Забележителни постижения: Създава глобална корпорация – империя (LexCorp), която изобретява най-различни устройства за борба със Супермен.

Актьор: Различни – от Джин Хекман (1970-1980), Майкъл Розенбаум (сериала Smallville) и Джеси Айзенбърг.

Кратка история: Историята на Лекс Лутър варира спрямо неговите роли в различните филми. Той е представян като гладен за власт, богат бизнес магнат или като гениален инженер и мегаломан с възможности на гений.

Ротванг – "Метрополис"

Научна област: Роботика, инженерни науки, създаване на робот с изкуствен интелект

Забележителни постижения: Интелигентен робот-жена, създаден по подобие на починалата му съпруга.

Актьор: Рудолф Клайн-Рьоге

Кратка история: Ротванг е луд учен с диаболична външност, който се затваря в пълна изолация в подземната си лаборатория и конструира женски робот по подобие на любимата си починала съпруга. Андроидът с изкуствен интелект повежда като лидер репресираната работническа класа, предизвиква бунтове и потапя митичния град Метрополис в анархия.

Д-р Сет Брандъл – "Мухата"

Научна област: Теоретична физика, телепортация

Забележителни постижения: Телеподът – устройство за моментална телепортация на обекти.

Актьор: Джеф Голдблум

Кратка история: Героят от зловещия филм „Мухата“ д-р Сет Брандъл е брилянтен ексцентричен учен, който посвещава живота си над създаването на машина за телепортиране. Първоначално успешно телепортира неодушевени предмети, а след това решава да изпробва телепортация на живи организми. За нещастие по време на теста с хора (самия себе си), в машината незабележимо влиза малка муха, чиято ДНК се смесва с неговата. Впоследствие това води до катастрофална мутация на тялото му и трагичен финал.

Уолтър Уайт – „В обувките на Сатаната“ (Breaking Bad)

Научна област: Химик, учител по химия, шеф на компания, производител на наркотици

Забележителни постижения: Нобелова награда за протонна радиография, основател на компанията Grey Matter Technologies, синтез на изключително чист амфетамин.

Актьор: Брайън Кранстън

Кратка история: След като завършва Калифорнийския университет по технологии със магистратура по химия, Уолтър прави изключителни открития в областта на радиографията и помага на екип учени да спечелят Нобеловата награда. По-късно основава компания с негов съученик и приятел, а след това продава дяла си и я напуска.

Години по-късно работи като учител по химия, подпомагащ ниските си доходи, работейки като служител на автомивка. След като е диагностициран с рак на белия дроб, той решава да започне синтеза на метамфетамин, за да покрие разходите за лекарства и за да помага на семейството си. Така се превръща в гангстер-милионер, истинско страшилище с псевдонима „Хайзенберг“.

Лейтанант Робърт Невил – "Аз съм легенда"

Научна област: Вирусология, биология

Забележителни постижения: Открива лекарство срещу чума, превръщаща хората във вампири (във филма по-скоро същества, напомнящи зомбита), унищожила почти цялото човечество.

Актьор: Уил Смит

Кратка история: След като губи цялото си семейство и всички хора, които познава в апокалиптичния зомби-свят, Робърт остава сам със своя верен приятел – кучето Саманта (във филма). През следващите три години той почти полудява в изолация, докато експериментира над потенциално лекарство за световната чума.

След като лабораторията му е нападната от орда зверове, той успява да изнесе лекарството с помощта на други оцелели, преди да се взриви на парчета с нападателите.

Д-р Хенри Ву – "Джурасик парк"

Научна област: Биотехнология, генетика, генно инженерство

Забележителни постижения: Води екипа, който успява да възкреси динозаври и други загинали видове от запазена древна ДНК, инжектирайки я в съвременни живи организми.

Актьор: Б. Уонг

Кратка история: Доктор Ву е дете феномен, което предизвиква вниманието на г-н Хамънд, след като е завършил блестящо университета MIT. Работейки за компанията InGen, той създава методика и процедури за програмата за възкресяване на организми. Неговият екранен герой се появява в оригиналния първи филм, а след това в 4-тото и 5-то продължение.

Хърбърт Фарнсуорт – "Футурама"

Научна област: Неуточнена – вероятно е вещ във всички области на науката

Забележителни постижения: Демонстрира огромни познания и експертно мнение в абсолютно всяка област на науката и е най-брилянтният откривател, живял на Земята.

Актьор: Били Уест (озвучен)

Кратка история: Професорът е самото олицетворение на „лудия учен“. Собственик на услугата за доставки Planet Express. Това е компанията, за която работят останалите основни герои от Futurama. Той често превключва поведението си от върховна интелигентност до аморална изкуфялост заради напредналата си възраст. И въпреки гениалността си, често заспива.

Индиана Джоунс – "Индиана Джоунс"

Научна област: Археология, исторически артефакти

Забележителни постижения: Открива Кивотът на Завета, както и Светия Граал.

Актьор: Харисън Форд

Кратка история: Инди работи като професор по археология в колеж, като специалността му са древните цивилизации. Но той винаги е готов да зареже университета, за да преследва и колекционира за науката важни артефакти и богатства. Тази негова склонност често го поставя в сложни ситуации и смъртна опасност. Но авантюристът притежава способността лесно да заблуждава враговете си и като цяло е голям трън в меките части на нацистите, които искат да завладеят света.

Д-р Мейсън Врен – „Пришълецът: Завръщането“

Научна област: Генетика, ксенобиология (извънземни организми), клониране

Забележителни постижения: Заедно с екипа си успешно успява да клонира кралицата, раждаща извънземните зверове, както и самата Елън Рипли от кръвни проби.

Актьор: Дж. Фриймън

Кратка история: Доктор Мейсън Врен е начело на екип учени, работещи над проект за съживяване на извънземни видове и манипулирането им така, че да служат на хората. След 10 години опити и грешки, те „успяват“. Но за жалост нещата тръгват зле. Кралицата и Рипли са клонирани от ДНК фрагменти, като хибридите се различават до известна степен от оригинала. По-късно във филма докторът е убит от разкъсващите гръдния кош чудовища, докато се опитва да избяга след пробив в защитните системи срещу пришълците.

Д-р Виктор Франкенщайн – "Франкенщайн, или новият Прометей"

Научна област: Анатомия, биомеханика, възкресяване на мъртъвци

Забележителни постижения: Сглобяване на човек от отделни части и възкресяването му.

Актьор: Различни актьори през годините

Кратка история: Швейцарският учен Виктор Франкенщайн е изобразяван като типичния луд учен във всички филмови и ТВ версии, но всъщност е трагична, егоистична фигура, създадена в романа на Мери Шели. След успешното осъществяване на плана си – да създаде живот, нещата стават необратими. Неговото чудовище започва да преследва семейството му, убива брат му и жена му и води до смъртта на самия Виктор. Макар чудовището често да е представяно като безмозъчно същество, всъщност действията му показват нещо коренно различно.

Агент Дейна Скъли – „Досиетата Х“

Научна област: Криминалистика, медицина, физика, топ секретни проучвания

Забележителни постижения: Множество гениални разкрития, направени с партньора ѝ Фокс Мълдър.

Актьор: Джилиън Андерсън

Кратка история: Дейна Скъли учи в университета Мериленд и има степен по физика. Нейната защита на дипломна работа е върху „Парадокса на близнаците“, дело на Айнщайн, и е публикувана през 1986 година, когато тя е на 23 години. По-късно отива да учи в медицински институт, но решава да не се занимава с медицина. Скъли е вербувана от ФБР и започва блестяща кариера, която логично е продължена в екипа X-Files през 1992 година. Връзката ѝ с партньора ѝ Мълдър минава през различни етапи, но винаги е базирана на уважение.

Уейн Салински – „Скъпа, смалих децата“

Научна област: Аматьорска физика, изобретателство

Забележителни постижения: Успешно контролира материята със своята машина за смаляване и уголемяване на предмети и организми.

Актьор: Рик Моранис (филм), Питър Сколари (сериал)

Кратка история: Героят от „Скъпа, смалих децата“ Уейн е изобретател, който се опитва да конструира устройство за свиване и разширяване на материята. След множество опити и грешки, както и забавни ситуации на взривени ябълки и др. той се отказва, решавайки че машината е невъзможна за създаване. За негова изненада обаче по чиста случайност се оказва, че тя започва да работи, а неговите деца се оказват първите успешно смалени обекти, попаднали в микросвета, откъдето бащата ще трябва да ги спасява.

Тагове: