Учени от неврологичния институт в Монреал и университетът Макгил в САЩ са открили, че нашият мозък взема решения за избора на тази или онази храна въз основа на нейната калоричност.

На участниците в изследването са били показани фотографии на продукти и храни, след което са били помолени да ги подредят в класация, базирана на индивидуалните им вкусови предпочитания. След това е трябвало да оценят калоричността на всеки един от продуктите. Учените са сканирали мозъка им по време на оценката на изображенията, като резултатите са показали, че активността в префронталната кора (участваща във вземането на решения) директно може да се свърже с калоричността на продуктите.

Когато участниците в експеримента са правели своя рейтинг на предпочитанията, повишената активност е засечена в областта на мозъка, която участва в обработката на сетивната информация, в този случай свойствата на храната. Резултатите отчасти дават светлина върху въпроса – защо калоричната и нездравословна храна е толкова вкусна?