Ако можехте да си изберете суперсила, каква щеше да бъде тя? Левитация, свръхиздръжливост, безкрайна памет? Повечето хора на планетата не притежават „мутирал ген“, отличаващ ги от останалите. Колко сме високи, какъв е цветът на косата и очите, предразположеността към различни болести – всичко това е кодирано в гените. Науката доказва, че всички жители на Земята са 99.9% идентични в генетично отношение, но… все пак остава малката вероятност от 0.1%, да бъдете по-различни. А това е минимум един цял легион от суперхора!

ОГНЕНИ РЪЦЕ

Китаецът Жао Тин Жое е роден през 1934 г. и е известен с лечителските си способности. Наричат го още Скъпоценния камък на нацията. Това, което го прави обаче още по-уникален и го приближава до супергероите и мутантите от X-Men, е способността му да генерира нечовешка топлина с ръцете си – над 94 градуса по Целзий! Това ще рече, че той почти може да накара водата да кипи! Майсторът по бойни изкуства и тай чи е изследван през годините от различни научни екипи, които не могат да обяснят способностите му – например да превръща топка водниста кал в сух прах за няколко секунди. Резултатите от тестовете винаги са потвърждавани, макар и да не липсват скептици, които го обвиняват в шарлатанство.

СУПЕР ЗРЕНИЕ

Наташа Демкина е рускиня с невероятно зрение, което по неизвестен засега за учените механизъм ѝ помага да вижда буквално през кожата и костите на хората. „Рентгеновото зрение“ ѝ помага с един поглед към човека да успява да разкаже какво се случва в тялото му – включително нарушения в обмяната, тумори и различни болести. Способността ѝ се появила внезапно в един обичаен ден у дома. Докато говорела с майка си, Наташа установила, че може да вижда директно в тялото ѝ.  

Вероника Зайдер пък е жената с най-остро зрение в света. Тя може да различи познато човешко лице от разстояние 1.6 километра! Може и да препише 10 нормални печатни страници текст върху пощенска марка и, разбира се – вижда 10 пъти повече цветове от нормалните хора.

МОЩТА НА HULK

Луи Сир е вероятно най-силният човек, раждан досега на Земята, не що като Хълк в реалността. Живял е само 49 години (1863–1912 г.) във френската част на Канада. На негово име са записани невероятни рекорди, като повдигане на тежест от 227 кг само с един пръст или вдигането с гръб (backlifting) на платформа с 18 човека, тежаща ужасяващите 1967 кг! Още едно негово невероятно постижение е задържането на 4 коня (по два за всяка ръка), препускащи в противоположни посоки. Това натоварване е достатъчно да разкъса ръцете на нормалните хора. Един от най-силните хора днес е Крис Морган. Той може да вдигне цял автомобил - Форд Фиеста, тежащ почти 1 тон, яде по 5000 калории на ден, тренира всеки ден по 5 часа, а… когато се е родил, е тежал само 2.4 кг.

АКВАМЕН

Номадите от племето бажау с лекота се гмуркат на 20–30 метра, ходят по дъното и ловят риба, задържайки дъха си над 5 минути. Друг „Аквамен“ е новозеландецът Дейв Мълинс, който може да плува под вода на разстояние 244 метра с едно поемане на въздух, като ги изминава за 4 минути и 2 секунди. Гмурка се на цели 108 метра дълбочина без никакво оборудване!

НЕУМОРИМИЯТ

Ултра маратонецът Дийн Карназас през 2005 година пробягва разстояние от 560 километра за 80 часа и 44 минути, без да спира, да сменя обувките си, да яде и дори да спи! Докато тичал, на няколко пъти заспивал, но се разбуждал веднага, осъзнавайки, че още не е приключил. Умората при него не работи по същия начин, както при обикновените хора. Вместо да се изморява, той само започва да чувства сънливост.

ЛЕДЕНИЯТ ЧОВЕК

Вим Хоф издържа на студ повече от всеки човек на Земята. Демонстрира това в леден маратон в Арктика: тича гол, само по шорти, 200 км при температура -20 градуса. Можел да тича още, но лекарите прекратяват постижението, притеснявайки се за пръстите му. Хоф е изкачил Килиманджаро за 2 дни, отново гол, а след това прави опит да покори и Еверест. Датчанинът може да плува в ледени води редом с айсбергите – там, където хората загиват за минути, а способностите му според него се дължат на силата на съзнанието.

СУПЕР УМ

Даниел Тамет е савант с рядка форма на аутизъм. Това не му пречи да е световноизвестен писател, да владее 10 езика и да смята огромни числа мигновено. Неговата способност да вижда числата като форми и цветове му помага да решава квадратни корени на стотици степени за част от секундата или да изброи числото пи с точност до 22 514 знака само за 5 часа. Рекордът за рецитиране на числото пи се държи от китаеца Чао Лу, който за 24 часа рецитира 67 890 цифри от него, без нито една грешка (по една цифра на всяка 1.2 секунди без прекъсване). Друг известен савант е Ким Пийк, прототип на героя от „Рейнман“, който можел да чете две книги едновременно – по една с всяко око, запаметявайки 98% от съдържанието им.

САМУРАЯТ ОТ КОМИКСИТЕ

Да срежеш куршум с меча си вероятно не е само комиксово постижение. Това доказва японецът Исао Маки, който е толкова бърз и точен с меча, че учените нямат обяснение за неговата свръх прецизност. В момента на изстрелването на предмет към него той вади прибрания меч от ножницата и го разрязва с нечовешка точност. При една от демонстрациите Исао първо разрязва изстреляна футболна топка, след това бейзболна, летяща с 300 км/ч, а накрая смайва зрителите, разцепвайки топче, изстреляно от пушка за еърсофт, което е само няколко милиметра в диаметър! Рекордите на Гинес, които държи, са за майсторството му с катана, най-бързите 1000 разрязвания с меч, най-много разрязвания за 3 минути, както и… уцелването и разрязването на топка за тенис, летяща с… 820 км/ч!

*снимки: Shutterstock

Оцени:
Рейтинг: 5