Смята се, че традицията за мумифициране на мъртвите датира от времето на пирамидите в Гиза – 2600 г. пр.н.е., но ново проучване на платна, открити в египетски гробници от 3100 и 4500 г. пр.н.е. показва, че е доста по-древна.

Гробниците са открити от британска експедиция през 20-те години на миналия век и преди се е смятало, че мумификацията на откритите тела е естествена – вследствие влиянието на горещия пустинен пясък. По онова време отношението към откритите трупове не е крайно мило и телата са изгубени, но ленените платна, с които са били покрити, са запазени. По тях са открити животински мазнини, смола и антибактериални растителни екстракти.

По-точната рецепта е 3/4 мас или масло, малко борова смола, ароматни етери, захар или дъвка и петрол. Запазена е хиляди години, до времето на крал Тутанкамон, върху чиято мумия е открита, а и след това. Това предполага не само древността на ритуала, а и широката търговска мрежа на преддинастичен Египет – смолата например е внасяна от Анатолия (Анадола), в днешна Турция.

Тагове: