Учени изобретиха начин за съхранение на слънчевата енергия, който е по-ефективен от всички аналози досега с около 3000%. Устройството се явява гъвкаво, като може да се прикрепи директно към слънчевите батерии, което означава, че се приближаваме максимално до появата на смартфони и лаптопи, които ще черпят енергия от Слънцето и никога няма да се изтощават.

Основният проблем за използването на слънчевата енергия досега е отсъствието на качествен начин за съхраняване на енергията за последващото и консумиране без загуби с течение на времето. За тази цел инженерите използват суперкондензатори – технологията позволява съхраняването и използването на слънчевата енергия. Но последните не могат да съхранят достатъчно енергия за нормалната работа на устройствата.

Във връзка с това учени от университета Мелбърн в Австралия решиха да изучат как точно живите организми успяват да съхранят голямо количество енергия в малко пространство, като в края на краищата са се спрели на папратовите листа. „Листата от папрат са толкова гъсто натъпкани с проводящи канали, че това ги прави високоефективни за натрупване на енергия и транспортиране на вода. Ние създадохме електрод въз основата на тези фрактални форми с цел повишаването капацитета на батериите“, разказва наноинженерът Мин Ху.
За да конструират свръхпроводящия електрод, инженерите са използвали графен. Използвайки за модел папратовите листа, те са създали графеновите електроди, като при свързването им със суперкондензаторите са получили батерия с капацитет, превишаващ 30 пъти аналогичните такива. Това означава, че при успешна реализация на пазара на новите електроди ще получим слънчеви батерии с практични свръхпроводници, капацитетът на които ще е 3000% по-висок от сега съществуващите. Според Гу това може да направи суперкондензаторите идеален начин за съхранение на слънчевата енергия. Първата партида електроди е просто доказателство за жизнеспособността на концептуално новия подход, но изследователите вече са готови и говорят за широко приложение на новата технология.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Одобриха за използване за първи път в света дигитално хапче шпионин

2 | 15.11.2017