Когато някой получи сърдечен арест, само бързата намеса на хора, които знаят как се прави сърдечен масаж, му дава шанс да оцелее. За съжаление обучените професионалисти, които идват на място, за да помогнат, невинаги успяват да стигнат навреме. Затова от European Heart Rhythm Association (EHRA) е създадено приложението First Responder. Идеята му е да подаде сигнал към граждани, които са преминавали курсове по сърдечен масаж или CPR, че наблизо има човек, който има нужда от помощ. Така на мястото, където се намира човек с нужда от сърдечен масаж, веднага може да отиде някой, който да стартира масажа преди появата на медицинските лица.

Към момента по данни от EHRA сърдечен масаж се прилага от граждани в около 30 - 60% от случаите на сърдечен арест на публично място. Целта е приложението да успее да вдигне този процент до 70 - 90%. В приложението може да се регистрира всеки, който е преминал обучение по CPR и който има желание да помогне при спешен случай. Когато са навън тези хора, е важно приложението да бъде включено, така че при подаден сигнал към оператор за спешен случай приложението да изпраща известие към телефона на регистрирания в приложението човек, който е в региона. Изпраща се точното местоположение, за да стигне доброволецът бързо до човека в опасност.

Системата вече е тествана в Германия, където след кампания в социалните медии в приложението са се регистрирали около 600 доброволци. В 36% от случаите доброволецът е пристигал на мястото на инцидента над 3 минути по-бързо от спешната помощ. Тези 3 минути могат да се окажат разликата между живота и смъртта за човека, изпаднал в сърдечен арест.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Samsung пренаписва историята с чудовищен 219-инчов телевизор

500 | 15.01.2019
Още от HiEnd

Най-дългият самолет в света вече няма да лети

12 | 14.01.2019