Оказва се, че възможността да възстановите собствените си зъби може би е съвсем близо. 
Екип от учени, ръководен от японски фармацевтичен стартъп, се готви да започне изпитания върху хора на ново лекарство, което успешно е отгледало нови зъби при опитни животни. 
Toregem Biopharma ще започне клинични изпитвания през юли следващата година, след като преди пет години успя да отгледа нови зъби при мишки, съобщава Japan Times. 
Д-р Катсу Такахаши, водещ изследовател на проекта и ръководител на отделението по стоматология и орална хирургия в болницата на Медицинския изследователски институт Китано, казва, че "идеята за отглеждане на нови зъби е мечтата на всеки зъболекар". 
"Работя върху това още от времето, когато бях студент", казва той пред японския национален ежедневник Mainichi. "Бях сигурен, че ще успея да го осъществя." 
По време на изследванията си, които провежда в университета в Киото от 2005 г., Такахаши научава за определен ген при мишките, който влияе върху растежа на зъбите им. 


Антителата за този ген, USAG-1, могат да помогнат за стимулиране на растежа на зъбите, ако бъдат потиснати - и оттогава учените работят за разработване на "лекарство с неутрализиращи антитела", което е в състояние да блокира USAG-1. 
Сега екипът му проверява теорията, че "блокирането" на този протеин може да доведе до растеж на повече зъби. 
След успешните си тестове върху мишки екипът продължава да провежда подобни положителни опити върху порове - животни, които имат подобен на човешкия зъбен модел. 
Сега тестовете ще се насочат към здрави възрастни хора и ако всичко мине добре, екипът планира да проведе клинично изпитване на лекарството от 2025 г. за деца на възраст между две и шест години с анодонтия - рядко генетично заболяване, което води до липса на шест или повече млечни и/или постоянни зъби. 
Според Japan Times на децата, участващи в клиничното изпитване, ще бъде инжектирана една доза от лекарството, за да се види дали то предизвиква растеж на зъбите. 
Ако това се окаже успешно, лекарството ще може да бъде одобрено от регулаторните органи до 2030 г. 
Такахаши се надява, че новото лекарство може да бъде просто още една възможност за тези, които нямат пълен комплект зъби. 
"Във всеки случай се надяваме да дойде време, когато лекарството за растеж на зъби ще бъде трети избор наред с протезите и имплантите", казва Такахаши пред Mainichi. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Най-отровната медуза в света може да бъде обучена