Учени създадоха нов метод, с който би могло да се разработват 3D чипове. Това може да даде на изследователите нова платформа за разработване на много по-добро разбиране за работата на мозъчните клетки и как те реагират на лекарства в реална обстановка.

Докато 3D култивирането на клетки не е новост, то не се използва в момента в неврологията, където все още се използва блюдо на Петри. Барт Шуринк, изследовател в Университета на Твенте в Холандия, за първи път намери начин, с който могат да се отглеждат триизмерни клетки върху чип.

Измервайки електрическите сигнали и поставяйки микрореактор отгоре, Шуринк е установил, че клетките могат да се отглеждат и вертикално, и хоризонтално. Процесът включва и специално "сито", което съдържа 900 отвора. Учените са получили помощ от NanoLab, за да може всяка дупка да бъде с точно един и същ размер.

В досега проведените тестове са използвани живи мозъчни клетки от лабораторни плъхове, но надеждата е, че данните, добивани в процеса, ще осигурят нов начин за анализиране на ефектите от заболяванията и тяхното лечение, и в крайна сметка техниката ще се прилага и при хората.

 

Източник: Engadget

 

Прочетете и това: Употребата на парацетамол може да доведе до аутизъм у децата 

Тагове: