Има хора, които правят света по-добър. Не защото са направили нещо революционно и невиждано, а защото са вложили огромна част от сърцето си в идея, насочена към решаването на глобален проблем. Хора, които не прескачат проблемите, а им се радват – защото да имаш проблем означава да имаш прогрес и именно тази визия е заложена в основата на успеха. Имахме честта да си поговорим за технология, пчели и „любов към проблема“ със съоснователя на българската стартъп компания Bee Smart Technologies – среща, от която си тръгнахме истински вдъхновени.

 

Автор: Цветомира Панчева

 

 

 

 

Когато нещата просто се случват

Сергей Петров и Иван Кънев се познават от много години, преди да дойде моментът през 2013, когато Сергей повдига въпроса, който всъщност ще промени живота им. А този въпрос е „Знаеш ли, че пчелите умират?“. Толкова просто, но и сложно изречение, което води след себе си много неща – идея за решение, мотивация за старт, процес на проучване и в крайна сметка – раждането на една българска компания, която вече жъне успехи с прототипите си. Интересното е, че нито един от двамата не е планирал да „потъне“ именно в това – Сергей е авиационен инженер, а Иван идва от сферата на инвестиционното банкиране. Нещата просто се случват и става ясно, че каузата е достатъчно важна за тях, за да запали искрата, която и досега тласка техните идеи и работа. Стартъпът е минал през много неща, докато стигне до настоящия момент. Bee Smart Technologies произвеждат технология със софтуерен и хард­уерен компонент, като хардуерът се произвежда от нулата – сложен е за развитие, минават се много тестове и прототипи, постоянно се търси обратна връзка и се започва отначало. Времето, което отнема създаването на технологията, е доста, но си заслужава – заради така деликатния проблем на изчезващите пчелни колонии.

 

Искрата е запалена през 2013 година и не спира да гори, развивайки един от най-иновативните стартъпи у нас

 

Нуждата от решение

Според Иван най-сложният момент при търсенето на решение на „синдрома на изчезващите пчелни колонии“ е фактът, че няма една-единствена установена причина, която човек да атакува с всички сили. „Всъщност става дума за синдром на придобита имунна недостатъчност“, казва той, „която най-вероятно е причинена от самите нас – хората. Заради начина, по който селското стопанство се развива през последните 100 години, начинът на живот на пчелите се променя драстично и това не им се отразява добре.“ За какво става дума в действителност: първо, все по-често, особено в Америка, комерсиалните пчелари пренасят пчелите си на хиляди километри разстояние, за да опрашват конкретни култури – а те никога не са били предвидени за превозване. При промяната на географското положение се пренасят определени патогени, тъй като едни от пчелите имат имунитет към тях, а други, поради мястото, където живеят, не. Друг фактор е, че пчелите се ползват за опрашване на една-единствена култура в определен (и дълъг) период от време, а това им пречи да набавят разнообразието от хранителни вещества, от които се нуждаят. Да не забравяме и пестицидите – въпреки че ефектът от тях все още не е докрай изяснен, влиянието им върху пчелните колонии също е безспорно. Всичко, събрано накуп, води до унищожаването на здравето на пчелите и силно увреждане на имунната им система. „Именно за решението на този проблем искаме да помогнем ние“, споделя Иван, „влизайки в ролята на диагностици, които сочат необходимите мерки, нужни за лечение на една колония при наличието на симптоми“.

Продуктите към момента са три. Първият е Hi Bee, цялостната система, състояща се от три отделни модула – сензорен модул, или кутията, която влиза в кошера, везна за мерене на теглото и модул, който изпраща данните към компютър синтезирано. Hi Api e само софтуерен продукт, необвързан с хардуер, който дигитализира оперативното ежедневие на пчеларите – помага им да систематизират работата си, да съберат всички действия на едно място, бележките си и информацията, която се генерира през времето – която после може да се отчете и анализира. Продуктът информира и за атмосферни и географски влияния, които биха повлияли на поведението и здравето на пчелите, така че да се следи логиката в поведението на насекомите. Последният продукт е софтуерен брояч, който следи колко пчели влизат и излизат от кошера – така се измерва дали броят родени пчели и броят излезли/влезли обратно пчели е пропорционално правилен.

 

 Технологията на стартъпа няма пряк допир с пчелите, а само извършва диагностика на тяхното здраве.

 

Тестове и съвети

Въпреки че Сергей и Иван и техният екип имат технологичните и бизнес познания, все пак са им нужни и познания за пчеларството. Затова те черпят информация и съвети от собствена мрежа съветници пчелари – основна фигура сред тях е Ранди Оливър, един от най-добрите пчелни биолози в Щатите, комерсиален пчелар от 40 години и учен, посветил много работа върху изследване на поведението на пчелите. В България човекът, който подава ръка при нужда от тестване и съвети, е отново много опитен пчелар – Симеон Тодоров.

Тестването се извършва в Щатите и в България, като тази година от февруари до март – което е пиковият сезон за опрашване на бадемите там – са проведени множество тестове. Именно през сезона на опрашване на бадемите се случва огромно пренасяне на кошери в САЩ и интензитетът на тяхното движение, поведение, промени в състоянието се изразява в огромен обем информация, която после може да се обработи и изследва. Така Bee Smart Technologies получават ценна информация за това, как да направят технологията си по-достъпна – нещо много важно за това тя да стане широко разпространяема. „За пчеларите всяка секунда е важна и е приоритет да могат да инсталират бързо нашите модули, да не губят време в инсталацията, да е леко и бързо“, обяснява Иван. Постоянните тестове в България и тези, придобити в сезона на опрашване на бадемите в Щатите, повеждат един тласък на продук­тово развитие, който тече в момента и ще завърши след около 3 месеца – когато и ще започнат първите частни продажби на бета-версия­та на продуктите.

 

След около три месеца последната версия на продуктите ще се закупят от доверени пчелари, които ще дадат ценна обратна връзка

 

The Venture

В случай че не сте чували за The Venture, това е състезание, провеждано от Chivas Regal в Ню Йорк, което цели да подпомогне най-обещаващите стартиращи бизнеси, чиято идея е насочена към подобряване на живота на хората и е с награден фонд от 1 милион долара. Bee Smart Technologies пасват идеално на концепцията и не само това – те стават победител в състезанието на местно ниво (в България). „На глобално ниво станахме една от 27-те компании, които продължиха почти до финала, а в последния етап достигнахме 8-а позиция. Това е голям успех и гордост за нас, при условие че за The Venture подават кандидатура 2500 компании“, споделя Иван.

 

„Любов към проблема“

Всички в екипа са наистина много, много отдадени на каузата, за която работят и около която е създадена цялата компания. Когато питам дали ги сплотява любовта към технологията, Иван изненадващо ми отговаря, че това е последното нещо, което трябва да сплотява една технологична компания. „Ние вярваме, че за да сме успешни в това начинание, не трябва да сме влюбени в технологията, а в проблема. Именно прекарвайки максимално много време близо до проблема, разбирайки болката на пчеларите и източника на тази болка, ние можем да работим със сърце“, казва той. Така за всяка крачка, която се предприема, в Bee Smart Теchnologies се задава въпросът: това ще намали ли по някакъв начин проблема в глобален мащаб? Така екипът се сплотява още повече и се офор­мя силно звено от хора, твърдо решени да работят, докато се получи. Задавам въпроса, има ли нещо, което компанията задължително да иска да е постигнала след десет години. „Да“, отговаря ми Иван, „трябва задължително да спасим пчелите“. И добавя, че според последния доклад на аграрния департамент в САЩ през 2015 година пчеларите са изгубили 44% от пчелните си колонии, а числото за Европа е около 30%. „Целта ни е да правим света едно по-добро място и няма да спрем, докато не разраснем технологията си и не създадем инфраструктура от умни кошери при комерсиалните пчелари по света.“ Иван добавя и че сензорната технология на продуктите им би могла да се адаптира и към други сектори на селското стопанство.

 

 

Рискът е просто даденост - хората се страхуват от него, а всъщност той съществува във всеки един аспект от живота.“ - Иван Кънев

 

Да бъдеш смел

Иван и Сергей са доказателството, че понякога е нужно само да опиташ – и че е нужна истинска страст, за да развиваш какъвто и да е продукт. За трудностите Иван споделя, че са нещо очаквано – когато си предприемач, трябва да знаеш, че ще има множество моменти, когато ти се струва, че нищо не се получава както искаш – не няколко пъти месечно, а няколко пъти седмично. „Статистически погледнато, един стартъп е много по-вероятно да не успее, отколкото да успее“, казва той, „но това за мен е просто част от нещата. Веднъж намериш ли нещо, за което истински те е грижа, в което буквално се влюбваш, никога не е грешка да го преследваш. Независимо дали ще сбъркаш или не – трябва да пробваш. Това, което съм научил, хората, които съм срещнал, и проблемите, с които съм се сблъскал – те са безценно изживяване, което никога иначе нямаше да получа.“ А да се създаде промяната е това, за което Bee Smart Technologies са готови да се борят всеки ден.

 

За всяка предприета крачка Bee Smart Technologies се питат дали това ще намали поне малко проблема в глобален мащаб

 

За да успееш в един стартъп, според Иван трябва да не се притесняваш от риска. „Той е просто даденост – хората се страхуват от него, а той съществува във всеки един аспект от живота. Необходимо е просто да прецениш с колко риск си готов да живееш.“ Зоната на комфорта отдавна е размита за Иван, Сергей и екипа им – те просто вършат това, което обичат, и правят необходимото ден за ден без значение дали са готови и дори „да не им се прави“. Компанията вече е затворила два рунда инвестиции благодарение на „бизнес ангели“, както ги нарича Иван. Благодарността към подкрепата на всички партньори и инвеститори на Bee Smart Technologies е голяма. Когато питам Иван дали иска да благодари на още някой, той казва „Да – на Сергей, който е страхотен съосновател и каквито и дебати да имаме, в края на деня всеки знае, че другият е отдаден на мисията на компанията. И на нашия екип, с който споделяме еднаква визия и идеи и сме отдадени на това да направим света едно по-добро място.“

А ние сме абсолютно убедени, че ще бъде точно така!

Тагове: