Fraunhofer, легендарната немска компания, разработила стандартите H.264, H.265 и MP3, разкри любопитни данни за новия си видео кодек, който вероятно ще подобри сериозно работата на услугите за стрийминг на филми. Той е наречен H.266 VVC (Versatile Video Coding), като е предназначен специално за енкодване на 4К или 8К HDR видео съдържание. Благодарение на него големината на филмите се намалява с около 50% спрямо тези, кодирани с H.265, което от своя страна ще подпомогне намаляването на трафика, генериран от стрийминг платформите. Създателите му гарантират, че новата компресия няма да се отрази негативно на качеството на картината.

В разработката на новия стандарт са се включили партньори като Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm и Sony. Fraunhofer резюмират, че в момента 90-минутен филм, конвертиран с помощта на H.265/HEVC, заема около 10 GB място, докато същият филм, кодиран с H.266, ще заема скромните 5 GB. Въпреки че е насочен към ултра резолюциите, новият кодек ще поддържа и такива с по-ниско качество, като например 480p.

Според анализатори H.266 ще е много полезен на услуги като Amazon Prime, Netflix, Hulu и HBO, защото ще редуцира сериозно необходимия интернет трафик, което от своя страна е изключително важно при новата реалност COVID-19.

Снимка: Pixabay

Виж още: Страхотен юли обещават от HBO GО (ВИДЕО)