Ако сте решили да правите грандиозни планове за 2032, може да помислите отново. Цялата мания с края на света е преекспонирана хиляди пъти, но това не омръзва на никого. Явно обичаме да бъдем плашени. Просто бъдете предупредени и си разчистете месец август на 2032 г. Шансовете не са големи - 1 към 63 000, но човек никога не знае.

 

А защо е всичко това? Учени от Кримската астрофизическа обсерватория в Украйна са забелязали един прилично голям астероид, който притежава диаметър от 400 метра и силата на 2500 мегатона динамит. Лошото е, че се е насочил към Земята. Името му е 2013 TV135, което е малко разочароващо и му липсва блясък, а съществуването му е потвърдено и от други астрофизици. В описанието му е включено и обезпокояващото „потенциално опасен” (нещо, което звучи напълно противоположно на нашата планета, която е „почти безобидна” според един много интересен пътеводител).

 

НАСА потвърждава, че възможността астероидът да удари Земята е 1 към 63 000: „Това е напълно ново откритие. След малко повече проучвания ще имаме по-точен отговор – това съотношение ще намалее или опасността ще бъде напълно отхвърлена”, коментира Don Yeomans от управлението.

Знаете ли, че програмата на XS-1 на DARPA цели създаването на безпилотни космически кораби?