Светът на астрономията обикновено различава два вида черни дупки. Едните са с маса 5 пъти повече от масата на Слънцето. Другите са с милиони или милиарди пъти по-голяма маса от тази на Слънцето. Сега бе открита черна дупка, която попада в средата на тези две категории – нещо невиждано досега в човешката история.

След съвместна работа със Сътрудничество Дева и Сътрудничеството на обсерваторията за лазерна интерферометрия и гравитационни вълни международни астрономи успяват да направят голямото откритие. Те наблюдават гравитационните вълни на черна дупка със средна маса 142 пъти повече от Слънцето, намираща се на 5 гигапарсека от нас.

Според д-р Каран Джани от университета Вандербилт тя се е образувала след сливането на две по-малки черни дупки. Специалистът обяснява още, че шансът да бъде открит подобен обект е 500 пъти по-малък, отколкото за другите два вида черни дупки. Д-р Джани обяснява още, че шансът да се случи подобно събитие е същият, като да бъдат изстреляни две голф топки, една от Аржентина и една от Китай, с цел да се ударят една в друга.

Снимка: shutterstock

Вижте още: Черната дупка в центъра на Млечния път започва да огладнява (ВИДЕО)