При измерване, проведено в сряда, Curiosity откри в марсианския въздух удивително големи количества метан - газ, който обикновено се произвежда от живите същества. Данните пристигнаха обратно на Земята в четвъртък, а до петък учените, работещи по мисията, развълнувано обсъждаха новината, която все още не е официално обявена от NASА.

Контролът на мисията от Земята изпрати нови инструкции на марсохода в петък, за да проследят новите показания, изоставяйки предварително планираната научна работа. Резултатите от тези наблюдения се очакват да пристигнат в понеделник.

Говорителят на агенцията добавя: "За да сме максимално коректни, екипът на проекта ще продължи да анализира данните, преди да потвърдим резултатите".

Учените за първи път съобщиха за наличието на метан на Марс преди десетилетие и половина, използвайки измерванията от Mars Express, орбитален космически кораб, построен от Европейската космическа агенция, който все още е в експлоатация, както и от различни телескопи на Земята. Въпреки това заради използването на максималния капацитет на тези инструменти много от изследователите смятаха, че метанът може би е плод на погрешни данни.


Когато Curiosity пристигна на Марс през 2012 г., потърси метан и не намери нищо или намери, но по-малко от 1 част на милиард в атмосферата. След това, през 2013 г., марсоходът засече внезапен скок до 7 части на милиард, който продължи поне няколко месеца.

Учените още тогава разработиха технология, която да позволи на ровъра да открива още по-малки количества метан със своите съществуващи инструменти. Оказва се, че концентрацията от газ сякаш се издига и пада спрямо сезоните на Червената планета. Нов анализ на старите показания на Mars Express потвърди констатациите на Curiosity за 2013 г. Един ден, след като Curisoity съобщи за скок в нивото на метанa, орбиталният апарат, преминавайки над местоположението на Curiosity, също отчете скок в показанията. Дали тези съобщения от нашия пратеник на Марс говорят за наличието на живот, е още рано да се каже, но сигналите, които се получават, са доста окуражаващи.