Космическият апарат InSight на NASA регистрира за първи път в историята лек трус на Марс. Сеизмометърът на InSight регистрира треперене на 6 април, коeто изглежда е дошлo от вътрешността на Марс, а не от земни източници като вятъра или самия апарат. Въпреки че трептенето е било твърде тихо, за да даде представа какво се случва в недрата на Червената планета, се предполага, че Марс всъщност е сеизмично активен. Други подобни събития са се случили на 14 март, 10 април и 11 април, въпреки че те са били доста слаби, за да се знае с точност дали са били марсотресения.

Брус Бенърд, главен учен на мисията от NASA, заяви, че постижението е продължение на започнатото от стъпилите на Луната астронавти от мисиите „Аполo“, които инсталираха сеизмометри, регистрирали хиляди трусове на естествения ни спътник.

Изследователите все още се опитват да определят точната причина за марсотресението и очакват да споделят по-подробни резултати в бъдеще. Това, което получаваме като информация, макар и оскъдно към момента, все пак доказва, че InSight бързо ни се отплаща, разкривайки аспекти на Марс, които не са били достъпни за по-ранните апарати.

Сондата е на Марс от декември, като задачата и способностите ѝ са да засича вибрации, предизвикани от времето, от удари на астероиди и от движения на пластовете на Марс.

Тагове: