Вчера NASA показа зашеметяващи образи на новосформиран кратер на Марс, който не прилича на нищо, което някога сме виждали... или пък не?

Съвсем „пресният“ кратер на Червената планета е бил открит от орбиталната разузнавателна служба на NASA и е заснет с помощта на HiRise (High-Resolution Imaging Science Experiment).

На снимката е показана част от червената повърхност на планетата, покрита с някакъв син и пурпурен прах, който се вижда единствено благодарение на това, че е дигитално подобрен образ, показващ по-тъмния материал, изложен на повърхността след удара на метеорита. Според члена на екипа на HiRise Вероника Брей синият прах, който се вижда на фотографията, може да е воден лед.

Кратерът, който е с диаметър 16 метра, е образуван в периода от септември 2016 до февруари 2019 и се намира близо до системата от каньони Валес Маринерис.
Последваха и първите реакции в интернет пространството, като някои от тях са доста забавни, тъй като първият поглед към фотографията на NASA понякога води до различни асоциации.

Вижте още: NASA регистрира първото "марсотресение"