Орбитата на нашата планета е притегателно място за множество частни космически компании, които се стремят да я запълнят с безброй сателити. Както е известно, SpaceX могат да се похвалят с хиляди сателити, като някои от тях тежат по над 260 килограма. И това е само началото. Всеки преследва своите цели и с постоянно увеличаващите се сателитни апарати започват да внасят хаос в наблюденията на учените. Основните оплаквания са, че струпването им се регистрира под формата на дълги ивици светлина, които смущават радиосигналите. Последната капка, която преля чашата на търпението, се оказа наскоро изстреляният от SpaceX сателит BlueWalker 3 - най-вече заради своите размери. Според New Scientist това може да е най-яркият обект в небето - с изключение на Луната, разбира се. Устройството, създадено от базираната в Тексас компания AST SpaceMobile, е предвидено да предоставя експериментална клетъчна услуга. BlueWalker 3 тежи около тон и половина и най-вероятно разбива всички рекорди със своите размери. Но по-притеснителното е, че целта му е да разположи огромна отразяваща антена - нещо, което е разтревожило множество експерти.

„Загрижени сме“, каза Джон Барентайн, астроном от Dark Sky Consulting в Тусон, Аризона, пред New Scientist. „Това може да е най-яркият обект в нощното небе, потенциално по-ярък от планетата Венера.“ 
BlueWalker 3 може да обърка и радиоастрономическото оборудване, докато предава данни от орбита към нечий смартфон.  
Ситуацията съвсем се усложнява, защото през следващата година ST SpaceMobile планира да изстреля повече от 100 сателитни устройства, наречени BlueBirds, които са два пъти по-големи от BlueWalker 3. „Колкото по-ярки стават тези обекти, толкова повече щети ще нанесат на изображенията на нощното небе“, заявява Барентин. „Повечето астрономи приемат, че в бъдеще ще има повече сателити“, добави той. „Това, което искат, е мирно съвместно съществуване. Не можем да направим сателитите невидими", добавя в заключение той.  

Снимки: AST SpaceMobile

Виж още: Луната може да стане тясна за САЩ, Русия и Китай и техните амбиции да стъпят там