Финалният дизайн на марсохода на NASA, който ще бъде изпратен на Червената планета през 2020 година, беше представен официално. От Агенцията добавиха и подробности за някои от неговите интересни нови инструменти (натисни тук за снимка с максимална резолюция).

"Тъй като Марс 2020 заимства дизайна и някои резервни части от Curiosity, значителна част от компонентите за новата мисия вече бяха създадени по време на фазите A и Б," каза Джордж Таху, програмен изпълнител на Марс 2020, в прессъобщение на NASA.

Обикновено фаза А и Б ще бъдат до голяма степен изследователски, но вместо да преоткрива нови територии, Марс 2020 ще се фокусира върху търсенето на живот. Той е оборудван с инструменти, специфични за тази задача.

Марс 2020 има нова бормашина и контейнер с епруветки, в които ще събира основни проби за анализ. Внимателното изследване на марсианските ресурси ще помогне да се определи възможността за извличане на кислород и други елементи от околната среда.

Може би най-интересното допълнение към Марс 2020 е микрофона. С него обществеността за първи път ще моде да чуе звуците на Марс. Марс 2020 следва да пристигне на местоназначението си през февруари 2021.

 

Прочетете и това: Откриха планета джудже с изключително широка орбита