Учените са идентифицирали осем нови екзопланети, включително една описана като "най-подобен на Земята извънземен свят." Далечните планети са шпионирани от телескопа Kepler на NASA, който досега е идентифицирал над 1000 екзопланети от пускането му през 2009 г.

От осемте нови потвърдени планети три са в рамките на така наречената обитаема зона, която може да задържа вода. Вероятно най-подобна на Земята е 438b, която е само с 12% по-голяма и температурата й е доста близка до тази на нашата родна планета. Тя заменя 186f, открита през миналата година, като най-близкия земен близнак.

Според NASA 438b е на 475 светлинни години от Земята и обикаля около звездата си за 35,2 дни. Друга планета в обитаемата зона е 442b, на 1100 светлинни години, която прави обиколка около звездата си за 112 дни. И двете вероятно са скалисти като Земята.

От NASA съобщиха още, че 554-те новооткрити планети увеличават общата бройка на кандидат-близнаците на Земята до 4175. Разбира се, ще бъдат необходими повече анализи, за да се определи колко от тях са действителни планети и колко могат да бъдат близки до Земята, но откритията са обнадеждаващи.

"Kepler събира данни в продължение на четири години - достатъчно дълго, за да можем вече да разнищваме кандидатите, подобни на Земята, със същите орбити", казва Фъргъл Мълали, учен от института SETI, който анализира кандидат-планетите. "Ние сме по-близо, отколкото някога сме били, до намиране на близнаци на Земята около други подобни на Слънцето звезди. Това са планетите, които търсим."

 

Прочетете още: Нова надежда за извънземен живот дават океани на Суперземи