Една от най-големите амбиции на NASA е създаването на защитна мрежа на планетата Земя, която да я предпазва от астероиди. Целта е системата да се задейства моментално след улавянето на потенциална летяща към нас заплаха и да я унищожава или да я пренасочва, преди да стигне до Земята. Разработката на тази система, разбира се, все още е в начална фаза, макар че има много предложени планове за нея – но NASA вече иска да тества способностите й за засичане на астероиди. Това ще стане през октомври тази година, когато астероид ще премине близо до Земята.

Астероидът на име 2012 TC4 ще прелети край нас на 12 октомври и в най-близката си до нас точка се очаква да бъде на около 6700 км от планетата. Близкото разстояние, на което ще премине космическата скала, я прави перфектна „опитна мишка“ за тестване на уредите за засичане на астероиди, които ще участват в бъдещата защитна система. Множество учени и обсерватории ще вземат участие в определянето на точната пътека на преминаване на астероида. За момента те са сигурни, че 2012 TC4 не представлява опасност за нас, но именно чрез тестване на засичането неговото местоположение спрямо Земята ще се установи с огромна точност.

Кампанията по тестване, наричана TC4, ще бъде упражнение за цялата система и ще включва първоначални и последващи наблюдения на астероида, прецизно уточняване на орбиталния път и проследяването и характеризирането му.