NASA предизвиква мечтателите да предложат дизайн за бъдещите мисии към Марс. Най-доброто предложение ще получи 20 000 долара, а няколко от дизайните могат да бъдат приложени при изстрелването на следващите марсоходи или някои от пилотираните полети до Червената планета. Така нареченото NASA Mars Balance Mass Challenge ще завърши на 21 ноември, а резултатите ще бъдат обявени през януари 2015 г.

След успешното кацане на марсохода Curiosity през 2012 г. NASA сериозно планира пилотирани полети на първите „марсонавти“. За да се балансира перфектно за кацане, летателният съд изхвърля тежести преди и след влизане в атмосферата. Точно там е и предизвикателството – за какво бихте използвали тези тежести? Малки летящи дронове, които да огледат повърхността? Сонди за въздушни и геологически тестове? Или може би нещо коренно различно. Два модула по 75 кг се изхвърлят преди навлизане в атмосферата, а след това - още 5 модула по 25 кг. Какво бихте направили, ако можехте да скриете нещо в ракета до Марс?

 

 

Ако искате да запишете идеите си за участие, можете да го направите на сайта nasa.gov. Ако не ви се занимава, а дори и да се кандидатирате само за двадесетте хиляди долара, ще се радваме да споделите идеите си в коментарите

Тагове: