Повишеното количество на космически боклук в орбитата около нашата планета би могло да провокира въоръжен конфликт, тъй като щетите, нанесени върху военните сателити, лесно могат да се приемат като повод за атака.

Това предупреждават в новия си доклад група учени от Руската академия на науките, които определят остатъците от различни космически мисии като "специална политическа опасност", защото е трудно да се определи дали даден сателит е бил ударен нарочно, или просто се е оказал на пътя на свободно движещи се фрагменти.

Космическите агенции на Русия и на Съединените щати следят хиляди парчета космически боклук с размери над 10 сантиметра, но оценките са, че в околоземна орбита може да има трилиони елементи с най-различни размери. Дори и най-малкото парче е способно да причини повреди по космически кораби и ракети, тъй като скоростта на сблъсъка достига до 45 000 км/ч.

Учените припомнят, че през 2013 г. руският сателит "Блиц" бе повреден след сблъсък с остатъци от китайски сателит, който Пекин сам свали.

"Собственикът на ударения и разрушен сателит трудно може да определи истинската причина за инцидента, особено в началото", предупреждават учените.

Най-голямата слънчева система, открита някога, е наистина огромна