Фактът, че един пътнически самолет може да изчезне без следа, е трудно приемлив за разбиране, но фактите са факти. Сега има нов проект за сателитно проследяване на пътнически самолети, с което да се попречи да се случват мистериозните изчезвания като това с малайзийския MH370, който изчезна безследно през 2014 г.

Вместо информацията за местоположението на самолета да отива към наземни станции, тя ще се изпраща към сателити със системата Aireon GlobalBeacon. Технологията се разработва заедно с друга услуга за проследяване, наречена Flight Aware, и трябва да видим работещ модел през 2018 година.

GlobalBeacon ще наемат ADS-B спътници, летящи в ниска орбита, от Iridium Communications за проследяването на полетите. Системата ще осигури на авиокомпаниите подробности за самолетите в реално време чрез уеб базиран инструмент.

Това не е първият път, когато една компания предлага помощта си за сателитно проследяване на самолети. Inmarsat предложи безплатно глобалното следене със своите сателити още през 2014 г., няколко месеца след изчезването на MH370. Panasonic Avionics също предложиха свое оборудване чрез AirMap, за уеб-базиран инструмент за проследяване на неща като турбуленция, резки промени в надморската височина или отклоняване от траекторията на полета.

 

Прочетете и това: NASA иска вашата идея за това, как да оцелеем на Марс

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от HiEnd

Учени създадоха материал, базиран на кевлара, който може да замени хрущялите в човешкото тяло

3 | 20.11.2017