Астрономи от САЩ дадоха възможно обяснение на извънземния сигнал WOW, който и досега си остава загадка за учените. Последният е бил регистриран през 1977 година и според мнозина специалисти може би е послание от извънземна цивилизация. Авторите са представили резултатите от своите изследвания в Journal of the Washington Academy of Sciences.

 

Първоначално учените са изключили възможността източник на сигнала да бъдат другите планети, околоземните спътници, астероидите и другите тела в Слънчевата система. В новото изследване астрономите са опитали да развенчаят това твърдение. Според тях източник на сигнала WOW може да бъдат кометите 266P/Christensen и P/2008 Y2 (Gibbs), чието преминаване е наблюдавано в периода от 27 юли до 15 август 1977 година в покрайнините на групата звезди Chi от съзвездието Стрелец. Ядрата на всяка от кометите е било обкръжено от огромен облак водород с радиус от няколко милиона километра. Тези небесни тела са открити след 2005 година и не са били отчитани при търсенето на източника на загадъчния сигнал. Последният явно се е намирал в района на кометите. Астрономите предполагат, че излъчването от техните облаци би могло да стане причина за регистриране на този сигнал.

С този извод обаче не са съгласни всички експерти. В частност Джеймс Бауър от Лабораторията за реактивно движение в Пасадена предполага, че излъчването на облаците около кометите по правило не се наблюдава на дължина от 21 см. Учените се надяват да направят успешна проверка на своята хипотеза на 25 януари 2017 година (по време на транзита на 266P/Christensen) и на 7 януари 2018, когато ще се наблюдава кометата P/2008 Y2.

 

Сигналът WOW съответства приблизително на водородната линия (с честота около 1420 MHz и дължина на вълната 21 см). Той е бил фиксиран на 15 август 1977 година чрез радиотелескопа „Голямото ухо“ на университета Охайо, като е бил с продължителност 72 секунди. Ученият Джери Аймън (който е измислил името WOW) е търсил извънземни сигнали по програмата SETI и е уловил силен теснолентов сигнал на северозапад от кълбовидния звезден куп M55 в съзвездието Стрелец. Подобен мощен сигнал никога повече не е бил наблюдаван и тъй като водородът се явява най-разпространеният химичен елемент във Вселената, много експерти възприемат, че WOW сигналът може би е послание от извънземна цивилизация.