Може би не са твърде много хората, които се замислят, че зад знаменития успех на екипажа на Аполо 11 стоят цели екипи от инженери, експерти, анализатори и диспечери, разпръснати по цял свят. Всички те са комуникирали непрекъснато помежду си, координирайки и най-малката подробност около едно от най-големите човешки постижения - кацането на Луната.

Този аспект обаче остава в голяма степен непоказан от медиите, които предпочитат да се съсредоточат над знаменити фрази като "Орелът се приземи" и "Една малка стъпка за човека - един огромен скок за човечеството". Така записите от тези събития залежават върху купища ролки магнетофонна лента и си остават нечути от света - до този момент.

През изминалите пет години екип изследователи и доброволци от Тексаския университет в Далас и космическия център "Джонсън" на НАСА посвещават времето и усилията си на дигитализирането и транскрипцията на всички записи от мисията Аполо 11, открити в хранилищата. За целта те използват специално разработен софтуер за гласово разпознаване и обработка на диалог, а резултатът от труда им наброява над 19 000 часа дигитализирани разговори между персонала и тримата космонавти от кораба.

Като времетраене съдържанието се равнява на малко повече от 2 години и цялото това нещо вече е достъпно напълно безплатно на сайта ExploreApollo.org, както и в онлайн архива на НАСА. Поводът за публикуването на записите е наближаващата 50-годишнина от мисията на Аполо 11, а според директора на "Джонсън" - Марк Гайер - самите те предоставят уникален поглед над нея. Няма как да не се съгласим с него!

Тагове: