Още цели 219 планети, които отиват в списъка с потенциални светове отвъд нашата Слънчева система, откри телескопът Кеплер. Десет от тях са доста специални – те се намират в т.нар. Зона на Златокоска на собствената си слънчева система, т.е. на перфектното отстояние от звездата, за да не бъде температурата нито твърде висока, нито твърде ниска. Това означава, че потенциално тези планети биха имали същата температура като Земята, образували са вода и най-вероятно поддържат живот.

 

Планетите се намират в съзвездието Лебед, чиято ярка звезда се нарича Денеб и е жълт супергигант. Десетте новооткрити „каменисти“ светове поставят отново един от най-интересните въпроси: сами ли сме във Вселената? Марио Перез, учен, който работи с Кеплер, казва, че „Кеплер ни отговаря на този въпрос индиректно – не сме“.

По време на четиригодишната си мисия в търсене на нови светове Кеплер вече е открил 2335 потвърдени планети и още 1699 обекта, приличащи на планети. От тях общо има около 50, които са със същия размер и температура като Земята.