Ако астероид, направен от чисто злато, с диаметър 185 метра и летящ със скорост 157 000 км/ч, влезе под ъгъл от 48 градуса и удари Горен Ийст Сайд в Ню Йорк, известен още като място, където живеят милиони хора, за съжаление знаем какво ще се случи.

6 363 353 души ще се изпарят в получения кратер на космическата скала: масивна пропаст с дълбочина над половин километър. Отломъкът ще освободи повече енергия от последното вулканично изригване на Йелоустоун - една колосална катастрофа, която преди хиляди години изхвърли пепел, магма и отломки достатъчно далеч, за да покрие по-голямата част от континенталните Съединени щати.

Или поне това научаваме от уебсайт за симулация на удари на астероиди върху различни точки на планетата ни.

Asteroid Launcher е безплатна, управлявана от база данни концепция, създадена от Нийл Агарвал - разработчик, широко известен с онлайн персоната си neal.fun. Основната цел на Агарвал е да смеси огромни масиви от данни и интересни умствени дилеми, за да формира хитри интерактивни онлайн мисловни експерименти, като например какъв вид опустошение ще последва от астероид, който се разбива във вашия град.

„Основното вдъхновение“, казва Агарвал, „определено беше израстването ми, гледайки филми като Deep Impact и Armageddon. Винаги съм искал да имам онлайн инструмент, който да ми позволи да тествам различни сценарии на въздействие и да видя ефектите.“

Но разбира се, ключът тук с Asteroid Launcher се крие в псевдонима на Агарвал.

За щастие няма известни значителни заплахи от удар за следващите сто години или повече, според NASA - и в най-лошия случай агенцията е на път да създаде нещо като система за защита от астероиди с огромния успех на нейната мисия DART, която се проведе по-рано тази година.

Но все пак любопитството надделява - разгледайте проектите на Агарвал, и ще намерите страхотен набор от забавни хипотези, в които да се изгубите.

The Size of Space прогресивно ви представя все по-големи и по-големи обекти, започвайки с астронавт и проправяйки си път през толкова огромни звезди, че правят нашето Слънце да изглежда като слаба жълта лампа. Spend Bill Gates' Money пък ви предлага 100 милиарда долара, които да похарчите за артикули, вариращи от пакет от 12 кенчета Coca-Cola до буквално пътнически самолет Boeing 747. Там идеята е да ви покаже с колко пари работят всеки ден мултимилиардерите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Иновативен телескоп ще търси извънземни съвсем скоро