След като ви запознахме с най-добрите смартфони, таблети и телевизори, анонсирани по време на CES 2013, време е да разгледаме още една категория, която обикновено не е толкова популярна в рамките на Consumer Electronics Show – геймингът. На изложението тази година установихме, че Kickstarter революцията е доста по-интересна от масовите усилия на големите технологични корпорации. Огромните им мащаби, множеството служители и богатите продуктови гами карат най-важните брандове в индустрията да се движат относително бавно и да представят по-скоро еволюционни продукти – по-големи дисплеи, по-бързи процесори и повече памет, но не и истински иновации. Независими устройства като Oculus Rift и Pebble обаче успяха да съберат повече внимание от цели категории, макар зад тях да стоят малки екипи или дори отделни ентусиасти. Изглежда крауд фъндинг (очакваме страхотен превод в коментарите) революцията на Kickstarter и IndieGogo е на път да заеме все по-сериозна част от живота на обикновения потребител. За пръв път нейни продукти достигнаха до най-голямото технологично изложение и нещо повече – оставиха специализираните медии потресени.

 

Oculus Rift

Виртуалната реалност вече е реална

Безспорно звездата на CES 2013 е Oculus Rift. Всеки, успял да тества невероятните очила за виртуална реалност, сравни изживяването със силен психотропен наркотик, след който реалността изглежда скучна и времето до следващата доза изглежда като цяла вечност. На фона на всеки огромен 4K телевизор Oculus Rift изглежда като истинска иновация – сбъдването на детските мечти на много от нас.

Продуктът на Палмър Лъки представлява първите наистина добри очила за виртуална реалност. Достатъчно е да ги поставите, за да влезете в играта. Буквално. Движенията и погледът ви се следят със съвършена прецизност и след няколко минути гейминг забравяте, че това, което се случва около вас, не е истинско. Въпреки че демото разчиташе на сравнително стар енджин и проста графика, общото мнение е, че Oculus Rift е най-революционната иновация, която се е случвала на гейминг индустрията в последното десетилетие, а изживяването не може да бъде описано.

От хардуерна гледна точка очилата разчитат на 7-инчов дисплей с резолюция 1280 х 800 пиксела, но се очаква финалната версия да включва панел с по-висока резолюция. Магията идва най-вече от невижданата досега система за следене на движенията, която изумява дори самия Джон Кармак (Doom, Rage), който инвестира време и пари в проекта. Oculus Rift е и един от най-монументалните успехи в Kickstarter – макар Лъки да търси финансиране от 250 000 долара, той получава почти 2.5 милиона долара, при това без да включваме последвалите предварителни поръчки.

Финалната версия на Oculus Rift би трябвало да работи с всички важни платформи, включително PC, Mac, Xbox, PlayStation, Android и iOS. Планира се и съвместна работа по осигуряване на съвместимост с Ouya, интересната инди конзола, за която може да прочетете повече тук.

 

Nvidia Project Shield

Кой каза, че портативните конзоли са мъртви?

Заедно с Палмър Лъки, който направи първото истинско демо на Oculus Rift, Nvidia успя да ни изненада с напълно нов тип продукт, за който дори не бяхме срещали слухове. Project Shield е първата портативна конзола на компанията, но както вероятно забелязвате, тя се различава доста от устройства като PSP/PS Vita и Nintendo DS/3DS.

Project Shield представлява удобен гейминг контролер, подобен на тези за Xbox и PlayStation, комбиниран с 5-инчов сензорен 720p дисплей и чиста версия на Android Jelly Bean. В сърцето на конзолата е Tegra 4, най-новият чип на Nvidia, който е най-бързият мобилен силиций на пазара според създателите си. Четвъртото поколение SoC на Nvidia разполага с 5+1 CPU ядра и забележете – 72 CUDA графични ядра, което за пореден път доказва, че във всяко ново мобилно устройство има по едно скрито PC.

С Project Shield можете да играете както стандартни Android заглавия, оптимизирани за докосване, така и PC игри посредством ултрабърз стрийминг от личния ви компютър. Достатъчно е той да използва Nvidia GeForce GTX 650 или по-мощен видеоускорител.

Все още не ясно каква ще бъде цената на Project Shield, но се очаква продажбите да започнат през втората половина на годината.

Razer Edge

Първият геймърски таблет

От производител на отлична гейминг периферия Razer постепенно се превръща в компания, ориентирана към гейминг пазара като цяло. След като анонсираха интересния геймърски ноутбук Blade, по време на CES 2013 остриетата показаха и първия наистина конкурентен геймърски таблет – Edge.

Устройството разчита на стандартен x86 хардуер и използва Windows 8, което позволява да играете всички свои любими игри, без да се чувствате ограничени. Методите за контрол са разнообразни, започвайки от класически геймпад, разделен на две части, док с клавиатура и достигайки, разбира се, до сензорния дисплей, който е удобен за RPG и MMORPG игри.

Edge струва 999 долара (без аксесоари) и се справя отлично с тежки нови заглавия като Dishonored. Продажбите започват още през първата четвърт на годината.

 

Valve Steambox

Гейм сървър за дома ви

Не е ясно дали конзолата на Valve ще се нарича Steambox. Всъщност не е ясно дали изобщо можем да я наречем конзола. Според Гейб, главния изпълнителен директор на компанията, Steambox (име, измислено от медиите) ще разчита на Steam за съдържание и ще бъде по-скоро домашен гейминг сървър. Това означава, че към него могат да бъдат свързани няколко PC-та, телевизори и други типове устройства, докато изчислителните процеси се извършват в един хардуерен пакет. Това означава, че може да започнете да играете на един екран и да продължите към друг.

Valve планира да експериментира с биометрични контролери, които ще дадат много допълнителни методи за интеракция на геймърите. Steambox вероятно ще има три разновидности, като първата ще струва около 99 долара. Датата на анонс обаче остава неизвестна.

 

Microsoft Illumiroom

Бъдещето на Xbox

Макар Microsoft да няма официално присъствие на CES 2013, Стив Балмър се появи на абсурдната пресконференция на Qualcomm, а технологията за добавена реалност Illumiroom бе демонстрирана в рамките на изложението.

Нямаме официална информация, но е сигурно, че "голямото нещо" в следващия Xbox ще бъде именно комбинацията от подобрен Kinect и малък проектор, който разширява интерфейса на играта извън телевизора ви, както може да видите в долното видео. Не е ясно на какви технологии ще разчита Illumiroom, нито каква ще бъде цената на аксесоара, но се надяваме официалният анонс на технологията да се състои по време на E3 тази година. 

 

Archos GamePad

Достъпна Android конзола

Завършваме с интересно устройство от среден клас. Archos GamePad струва само 169 долара, но разполага с двуядрен 1 GHz-ов процесор и 1 GB RAM памет, които в комбинация с Android 4.1 Jelly Bean и стандартна хардуерна контролна схема осигуряват приятно гейминг изживяване. Дисплеят на конзолата е 7-инчов, макар и с резолюция 1024 х 700 пиксела. Най-интересната технология в GamePad е възможността за назначаване на функции на хардуерните бутони от потребителите. Достатъчно е да довлачите образите им върху екранните елементи на дадено заглавие, за да започнете да го управлявате по-удобно.