Надали ще преувеличим, ако отбележим, че най-интересният сегмент на CES 2013 бе телевизионният. Както отбелязахме в резюмето на най-добрите смартфони, представени по време на изложението, Consumer Electronics Show никога не се е фокусирало върху мобилни технологии и тази година не беше изключение. Ако изключим истински иновации като Oculus Rift, Razer Edge, Valve Steambox и разбира се, Microsoft Illumiroom, терминът, който описва най-добре CES 2013, е „4K”. Новите телевизори на големите технологични компании са по-големи, по-ярки, по-детайлни, по-умни и по-свързани от всякога. Представяме ви резюме на моделите, които най-силно заслужават вашето внимание.

 

Samsung

UN85S9

Дори да не се вълнувате от технологии, следейки новините в сайта, няма как да не сте забелязали новия флагман на Samsung - UN85S9. Компанията направи малък тийзър на телевизора дни преди началото на CES, като накара много потребители (и нас) да смятат, че анонсът ще включва портретно ориентиран модел.

UN85S9 е един от най-големите 4K телевизори, представени по време на CES 2013. По-впечатляваща от огромния 85-инчов дисплей е единствено стойката, която въвежда изцяло нова дизайнерска концепция, напомняща за ранния стил на Bang & Olufsen. Освен смел визуален ход тя съдържа и 120-ватова 2.2 озвучителна система.

Още по-интересно е, че компанията показа и прототип на 110-инчова версия на модела, която следва същия дизайн.

Цената все още е неизвестна. Продажбите в САЩ започват през март.

Повече за 4K революцията може да прочетете тук.

 

Телевизор с извит екран

Samsung, както и всички останали големи компании обновиха целите си продуктови линии, но както разбирате, няма как да разгледаме всички нови модели. Именно затова избрахме някои от най-интересните, а един от тях определено е прототипът за телевизор с извит екран. Все още не е ясно с каква резолюция ще бъде телевизорът, но се надяваме тя да е 4K. Въпреки това можем да бъдем сигурни, че технологията ще струва доста.

Samsung обещава IMAX изживяване за дома ви благодарение на иновативния дизайн.

 

Sony

Bravia XBR-65X900A и XBR-55X900A

Както обикновено, Sony подходи по-умерено и анонсира два нови 4K телевизора с по-скоро класически дизайн. Компанията продължава да държи на традициите си под ръководството на новия главен изпълнителен директор Каз Хираи, което е похвално.

85-инчовият Bravia XBR-65X900A вече е дори на българския пазар, но твърде високата му цена го прави недостъпен за повечето потребители. Именно затова Sony анонсира два по-малки модела - 65-инчов и 55-инчов. И двата разполагат с X-Reality Pro технология, която превръща 1080p съдържанието в 4K и поддържат директен стрийминг на аудио и видео от смартфони и таблети чрез Wi-Fi Direct.

Продажбите на двата модела започва още тази пролет.

 

Първият 4K OLED телевизор

Подобно на Samsung, Sony успя да ни изненада с впечатляващ прототип, който показва колко добре ще изглежда комбинацията от двете най-желани визуални технологии в наши дни - 4K и OLED. Според присъствалите на CES това е най-впечатляващият дисплей, показан по време на изложението. За съжаление все още не знаем нито кога започват продажбите му, нито каква ще бъде цената.

Прототипът има 56-инчов диагонал, което, макар и абсурдно, е сравнително малко в сравнение с всички нови модели от висок клас.

 

Прочетете повече за телевизорите на LG, Toshiba, Panasonic и други на следващата страница.

LG

Hecto Laser TV

Все повече зрители отвъд океана разчитат на HD проектори вместо на телевизори в хола си. LG отчита тази тенденция с Hecto Laser TV, устройство, за което писахме преди няколко седмици.

Лазерният проектор има впечатляващата способност да прожектира 100-инчов образ от едва 22 инча, което позволява дори на тези с по-малко жилища да се възползват от иновативната технология. Hecto има вграден телевизорен тунер и контраст 1 000 000:1, а управлението се извършва с помощта на LG Magic Remote, за което може да прочетете повече тук. Проекторът поддържа двете конкуренти технологии за безжичен стрийминг Miracast и WiDi и може да работи до 25 000 часа без смяна на активния компонент.

Цената и датата на пускане в продажба са все още неизвестни.

 

LG 55EM9600

OLED телевизорите не са толкова усилено маркетирани, колкото 4K, но технологията определено изглежда впечатлящо, особено имайки предвид минималната дебелина на всички анонсирани досега модели.

По време на CES 2013 LG показа 55EM9600 - сравнително достъпен 55-инчов OLED телевизор с красив дизайн и резолюция от 1080p. Той може да и да не е толкова впечатляващ, колкото 4K OLED прототипа на Sony, но пък струва само 12 000 долара и ще може да бъде поръчан още през февруари.

Компанията анонсира два стандартни 4K телевизори с диагонали от 55 и 65 инча, но все още не е ясно кога те ще бъдат на пазара и каква ще бъде цената им.

 

84-инчов 4K телевизор с мултитъч

Няма как да не признаем, че най-любопитният телевизор, който LG анонсира по време на CES 2013, е прототипът за 84-инчов Windows таблет. Все още не е ясно как точно ще бъде позициониран продуктът, нито какви приложения ще могат да се използват с него, но компанията споделя, че платформата се базира на Windows. В демо видеата виждаме, че телевизорът поддържа едновременна работа с до пет пръста и има стандартни тестови приложения като галерия, четец за електронни книги и др. Само можем да си представяме обаче колко приятно би било мултитъч браузването върху 84-инчов UHD панел.

Очакваме цената на финалната версия да бъде, меко казано, впечатляваща.

 

Toshiba

Анонсите на Toshiba бяха по-структурирани около клауд функционалността на телевизорите и по-малко около 4K, тъй като компанията смята, че времето за подобна революция на достъпна за масовия потребител цена все още не е дошло.

L7300 и L7350 са 50 и 65-инчови модели с пасивно 3D и смарт функционалност, а L9300 е новият 4K флагман на компанията, който идва в размери между 58 и 84 инча. Toshiba залага и на приложенията за iOS, Android и Windows 8, които позволяват по-удобен контрол на смарт функционалността на телевизорите чрез Wi-Fi. Новият дизайн на телевизорите пък залага на метални компоненти и правилни геометрични форми.

 

Panasonic

56-инчов 4K OLED телевизор

Няколко дни след медийното събитие на Sony, Panasonic също анонсира прототип на 4K OLED телевизор, чиeто име, цена и дата на пускане в продажба са неизвестни.

Моделът е дебел едва 1.27 см и е изработен посредством 3D принтиране (повече за него - тук), което е интересен похват, на който разчитат малко компании. Диагоналът е идентичен с този на прототипа на Sony - 56 инча.

Компанията обнови и плазмената си линия, като с новите 60 и 65-инчови вариации на флагмана ZT60 обещава най-черното черно, с което претенциозните зрители могат да се сдобият през 2013 г. Умните телевизори Smart Viera пък вече разполагат с вградени камери за водене на видеоразговори чрез Skype.

Според присъствалите на изложението предложенията на двете конкуренти компании изглеждат почти идентично.

 

Westinghouse

300 000 долара за 110-инчов 4K телевизор

Неизвестният на българския пазар производител Westinghouse анонсира няколко нови 4K модела, като най-интересният от тях определено е поръчковият 110-инчов телевизор. Срещу скромната сума от 300 000 долара той ще бъде произведен и калибриран специално за вас, макар това да значи все по-малко в съвременния технологичен свят.

Демо бройката, показана по време на CES, е незавършена и има сериозни проблеми с цветопредаването и наситеността, гърбът няма панел, което разкрива електрониката, а ъпскейлингът от 1080p към 4K работи по-скоро зле. Ако 300 000 долара ви се струват твърде много, може да се ориентирате към 50, 55 и 65-инчовите модели, които струват съответно 2499, 2999 и 3999 долара. Продажбите започват през първата четвърт на годината.

Очаквайте последната статия от поредицата утре. Тя ще бъде посветена на развлекателната индустрия.