Въпреки че Rolls Royce не харесват определението SUV за техния Cullinan, някак всички го слагат под този знаменател не само поради височината и формите на купето, а и защото това е първият 4х4 автомобил в над 100-годишната история на компанията с офроуд режим на пътно поведение. Бързаме да споделим, че в Cullinan няма нищо спортно въпреки много мощния двигател. Този 2660-килограмов гигант, носещ името на диаманта Кълинън – най-големия нешлифовaн диамант на планетата, беше обявен официално във Франкфурт през 2015 и отскоро вече се предлага на заможните клиентите на марката.

Прочети още: Легендата Стив Возняк със силни думи за Facebook, Apple и Google

Няма как да усетите внушителността на Cullinan само от снимките му. Чак когато застанете на живо до него, ще бъдете възхитени от масивния размер на този автомобил. Височината му от 1.83 м, дължината от 5.34 м и ширината от 2.1 м го правят един от най-високите и дълги автомобили, които някога сме тествали. Шасито на базата на Phantom (платформата с нескромното име Architecture of Luxury) е върху съвършеното въздушно окачване на Rolls Royce, двигателят, също заимстван от флагман лимузината им, е 6.75-литровият V12 на BMW с мощност 563 к.с. Ускорението от 0 до100 км/ч е за 5.2 сек, а в комбинация е налична 8-степенна автоматична скоростна кутия.

Има нещо тъжно в това да приключиш 4-дневен тест драйв на Rolls Royce и то е, че след като си опитал най-доброто, нищо след това не може да те впечатли. Карахме най-луксозния, най-тихия и най-комфортния автомобил на планетата и оттук нататък всеки друг ще изостава по тези параграфи от него.
Да, цената му е астрономическа - според Bespoke персонализациите, които изберете, спокойно можете да минете 500 000 евро, но това е автомобил за хора, които нямат притеснения за цената на закупуване, разходите по поддръжката, разхода на гориво (около 20 на 100) или каквото и да било друго.

Вижте повече във видеото.