Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ пусна първата си партида данни, касаеща технологията за полуавтономно шофиране. Както The New York Times обяснява, агенцията свързва 392 катастрофи с частично самостоятелно шофиране и системи за подпомагане на водача през 10-те месеца между 1 юли 2021 г. и 15 май 2022 г. Около 70% от тях са при превозни средства на Tesla, използващи автопилот или бета-версията за пълно самоуправление. Автомобилите Honda бяха свързани с 90 инцидента, докато моделите Subaru бяха замесени в 10. Други марки, включително Ford, GM, VW и Toyota, имаха по пет инцидента или по-малко.

От 98 катастрофи с доклади за наранявания 11 са довели до по-сериозни такива. Пет от инцидентите с Tesla бяха фатални. Общо 130 катастрофи за самоуправляващи се системи включват 108 с други автомобили и 11 с „уязвими“ участници в движението като велосипедисти и пешеходци.

Констатациите са отговор на постоянна обща заповед, която изисква производителите и операторите на автомобили да докладват за катастрофи на регулатора, когато ниво 2 или по-висока автономност е активна по време на инцидента. Транспортната агенция се надява, че информацията ще подкрепи „подход, основан на повече данни“ за безопасно внедряване на технологии за самостоятелно шофиране, включително регулиране и образование.

Както каза пред пресата ръководителят на администрацията Стивън Клиф, данните сами по себе си не дават никакви заключения. В САЩ например около 830 000 автомобила Tesla са оборудвани с автопилот - ето защо те могат да доминират в докладите за инциденти просто защото са едни от най-често срещаните полуавтономни автомобили.

Въпреки това статистиката привлича вниманието към множество разследвания на катастрофи като тези, включително от Националния съвет за безопасност на транспорта. Един шофьор на Tesla в Калифорния също е изправен пред обвинения за тежко престъпление от щатските прокурори заради смъртоносен инцидент през 2019 г. Докато компании като Tesla отдавна твърдят, че техните асистенти на водача са по-безопасни от изключително човешкия контрол, NHTSA, NTSB и други органи очевидно искат по-добро разбиране на проблемите на безопасността в реалния свят, преди да прегърнат сериозно автономното шофиране.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ето защо една авторитетна прогноза твърди, че Volkswagen скоро ще изпревари Tesla при е-колите