Автомобилният гигант General Motors обяви стратегическо партньорство със стартъпа за е-коли Nikola. В рамките на сделката GM ще получи 11 процента собственост от Nikola и ще произведе камион с водородно гориво до края на 2022 г.

Тези 11 процента се оценяват на 2 милиарда долара дял, тъй като Nikola е една от най-ухажваните млади компании. В резултат на анонса акциите на двете компании скочиха, като тези на Nikolaсе покачиха с цели 45 процента.

Според шефката на GN Мери Барра това дава нова възможност на гиганта да реализира своите технологии за електрически батерии и водородни клетки. GM ще бъде ексклузивен доставчик на такива клетки за предстоящите машини на Nikola.

На свой ред Nikola получава значителен партньор, което ще позволи новите камиони и пикапи да излязат на пазара по-бързо, защото производствената дейност ще бъде прехвърлена към един от най-големите автомобилни производители в света. Това на свой ред гарантира възвръщаемост на инвестициите на Nikola по-бързо и с по-малък риск.

Снимка: Nikola

Виж още: Nikola хвърли ръкавицата на Tesla с хибридния пикап Badger

 

Тагове: