Tesla се готви да пусне снимки на свой клиент в Космоса по време на мисията на SpaceX около лунната орбита, която ще бъде изпълнена от Корейския аерокосмически изследователски институт на Южна Корея.

Още през 2018 г. Tesla създаде програма, за да помогне за продажбата на превозни средства, където собствениците можеха да споделят код за препоръка с нови купувачи, които да получат Supercharging кредити. В замяна референтите получаваха награди въз основа на това, колко хора са препоръчали.

Една от наградите беше изстрелване на снимка в дълбокия Космос:

"Пуснете вашата снимка в дълбока космическа орбита. Ще гравираме с лазер всяко изображение върху стъкло и ще го изпратим в дълбока космическа орбита за милиони години. Препоръчайте повече приятели, докато чакате извънземна раса да открие полезния ви товар", гласеше съобщението.

Миналия месец стана ясно, че Tesla все още не са изтеглили печеливш – четири години след края на програмата. Седмица по-късно Tesla най-накрая стартира система за победителите в програмата за препоръки, за да изпрати техните снимки в Космоса, но никакви други детайли не бяха съобщени.

Сега Tesla потвърди, че те ще летят с мисията Korea Pathfinder Lunar Orbiter, която ще бъде изстреляна от SpaceX следващата седмица:

„Мисията на Tesla е да ускори прехода на света към устойчива енергия – благодаря ви за подкрепата, за да го превърнете в реалност. Вашата снимка ще бъде изстреляна в Космоса на мисията KPLO на 4 август 2022 г.“

С потвърждението Tesla пусна и тази мозайка от снимките, които ще изпрати, които се сглобяват, за да пресъздадат изображение на Tesla Roadster в Космоса: през февруари 2018 г. SpaceX изстреля първата си ракета Falcon Heavy и се нуждаеше от „фиктивен товар“, който да изпрати в Космоса, за да демонстрира уменията си. Мъск, който е главен изпълнителен директор на SpaceX и Tesla, реши да пусне своя собствена Tesla Roadster.

Поради по-високия риск от провал с чисто нова ракета SpaceX не искаше да постави нещо твърде ценно като сателит, но в същото време Мъск не искаше просто да изстреля тежест в Космоса. Той прецени, че пускането на Tesla Roadster би било по-интересно и вдъхновяващо – и това беше така. Видеото от изстрелването стана изключително популярно и създаде зашеметяващи изображения на Tesla Roadster в Космоса. Сега се смята, че превозното средство е на над 300 милиона километра от Земята и се движи с 14 000 километра в час.

Снимка: Tesla

Виж още: Ето защо Илон Мъск съветва да не зареждате вашата Tesla на 100 процента