Илон Мъск призна, че постигането на пълна автомобилна автономия е по-трудно, отколкото си е мислел първоначално. Изказването дойде, след като някои собственици на Tesla го разкритикуваха за поредния пропуснат срок в програмата за самоуправление на компанията.

Припомняме, че Мъск вече има поредица от грешни прогнози относно това, кога Tesla ще пусне истинска самоуправляваща се система на пазара.

Първоначално това трябваше да стане през 2018 г., а след това през 2019 г. Сега той е малко по-внимателен и вече говори за система, която все още ще разчита на вниманието на водачите, но в един момент може да постигне пълна автономия, след като статистическите данни покажат, че тя е по-безопасна от шофьорите.

„Цялостната автономност е нещо трудно постижимо, тъй като разчита на изкуствен интелект, който може да преценява условията в реалния свят. Не очаквах да бъде толкова сложна задача, но когато обръщам поглед назад, това е очевидно. Нищо не е толкова непредвидимо като реалността“, казва Мъск.

Tesla пусна последния ъпдейт на своя Autpilot за Model 3 и Model Y миналия месец. Следващия ъпдейт трябва да дойде до края на юли и е голям – той трябва да включва Tesla Vision, която е нова компютърна система за наблюдение, разчитаща изцяло на камери, а не на уловеното от радарите.

Снимка: Electrek

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч