Една от най-емблематичните коли от големия екран е DeLorean DMC-12 модел 1981 г., която се превърна в истинска машина на времето в прочутата поредица Back to the Future. По думите на самия Док Браун, ако ще построиш машина на времето, защо да не го направиш със стил - този модел DeLorean определено го има.    

А сега автентичната кола, използвана във филма, беше включена в Националния регистър на историческите автомобили в САЩ. Колата изглежда точно както я помним, сякаш току-що е слязла от снимачната площадка. Тя има 130 конски сили, заключени в 6-цилиндров двигател и комбинирани с 5-степенна ръчна предавка.

Този DeLorean е известен с отварящите се нагоре врати, както и с екстериор от неръждаема стомана. Отвътре са възпроизведени всички уникални джаджи, които помним от поредицата. Тя е построена през 1981 г., докато снимките на Back to the Future тръгват през 1985 г. Безупречният външен вид се дължи на реставрация между 2012 и 2013 г. В момента колата е собственост на Universal Studios заедно с още две бройки DeLorean, използвани в първия филм.

Колата е предоставена на музея Peterson в Лос Анджелис.

Снимка: National Historic Vehicle Register

Виж още: Над половин милион души желаят пламенно Tesla Cybertruck