Самоуправляващите се коли трябва да се справят не само с изненадите по пътя, но и с още едно препятствие: липсата на доверие у хората.

Това не е пълна изненада, имайки предвид, че за мнозина автономните коли все още са теоретична и абстрактна концепция. Минималният брой умни коли по пътищата днес всъщност включва предимно тестови модели, които не са налични за широката публика. Комбинирайте това с вроденото недоверие към иновативните технологии, което мнозина американци изпитват, и резултатите от това ново проучване не са никак неочаквани.

Според анкетата на организацията Partners for automated vehicle education трима от всеки четирима американци са убедени, че самоуправляващите се коли все още не са готови за масова употреба. Всеки втори пък никога не би се качил в такси, ако то няма водач. И това не е всичко – 20 процента смятат, че автономните коли никога няма да са безопасни, а 66 процента са убедени, че негативите на умните коли надвишават техните плюсове.

В крайна сметка едва 18 процента от анкетираните са готови да се запишат за покупка на първата си автономна кола.

Безспорно тези резултати чертаят мрачна картина за бъдещето на автономните коли. В крайна сметка успехът на технологията до голяма степен ще зависи от желанието на обществото да я възприеме. Това означава, че компании като Waymo, Cruise и Uber ще трябва да работят както върху технологията, така и върху нейния имидж.

Виж още: Web камерата на Бил Гейтс е нечовешка (СНИМКИ)