BMW може и да не бе сред пионерите при е-моторите, но компанията ще навакса това с идея, която може да се окаже водеща при този тип превозни средства.

BMW обича своите мотоциклети със задвижващ вал, но индустрията на електрическите мотоциклети не е толкова запалена по тях.

Електродвигателите и батериите освободиха производителите на мотоциклети от типичните конструктивни ограничения на задвижваните с газ системи. Освободени от традиционните газови резервоари и обемистите двигатели с вътрешно горене, дизайнерите получиха безпрецедентни нива на свобода благодарение на модулността на електрическите мотоциклетни компоненти.

Въпреки това по-голямата част от тази иновация е насочена към интересни дизайни и разположения на батериите. С изключение на Harley-Davidson LiveWire електрическите двигатели все още са монтирани напречно и не се различават значително при отделните производители.

Традиционният напречно монтиран електродвигател създава прост и лесен метод за свързване на изходящия вал на двигателя към зъбното колело или ролката на задното колело, съответно чрез верига или ремъчно задвижване.

Някои електрически мотоциклети са избрали намаляване на предавките, докато много други просто използват директна настройка на задвижването.

Но BMW е проучил дизайна на задвижващия вал за своите концепции за електрически мотоциклети като Vision DC Roadster. Сега нов патент показва как може да работи такава система.

Включването на задвижващ вал би позволило на BMW допълнителна свобода при поставяне на мотора. Това също би създало потенциал за интересни опции за намаляване на предавките.

На патентните чертежи може да се види зъбна система, която ще позволи на BMW да използва високоефективен и високоскоростен електрически мотор, който може да бъде понижен до разумни скорости на задните колела.

Чертежите на патента също показват опции за различни разположения на двигателя, включително с надлъжно монтирания мотор, поставен едновременно в аксиална ос или отдалечен от дългата ос на мотоциклета.

Всичко това би проправило пътя за някои от по-отдалечените и футуристични дизайни на мотоциклети, които сме виждали в концепциите на BMW.


Снимка: BMW

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар