Jaguar и Rolls-Royce обединиха сили в опита си да поставят световен рекорд за най-високоскоростен полет с електрически самолет. Машината, наречена The Spirit of Innovation, е конструирана от Rolls-Royce, а ще бъде теглена по пистата от електрическия Jaguar I-Pace. Целта е самолетът да стигне скорост от 480 км/ч.

Въпреки че Rolls-Royce още няма електрическа кола, компанията е един от най-големите производители на самолетни двигатели в света и се надява към 2030 г. да има нулеви вредни емисии.

The Spirit of Innovation има за цел да доближи човечеството една стъпка по-близо до въздухоплаване с нулеви емисии. Самолетът вече премина няколко ключови теста на земя и трябва да полети до няколко месеца.

Според Rolls-Royce електрическото задвижване на The Spirit of innovation може да осигури над 500 конски сили с помощта на най-плътната батерия, сглобявана някога за самолет.

На свой ред Jaguar I-Pace е електрически SUV, който дебютира през 2018 г. Машината се продава добре в Европа и Северна Америка и е ключова за усилията на компанията да премине към само е-модели към 2025 г. 


Снимка: Electrek

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)