Истерията беше почти доловима във въздуха. Накъде ще тръгне оттук Apple - компания, известна с култа си към дизайна? Докато новината, че Джони Айв оставя Apple, отекваше, много хора се опитаха да дадат мнение какво означава ерата на Айв за Apple и какво следва. Това е нормално, защото Айв беше забележително влиятелен - един-единствен човек, който ръководи дизайна не само за продуктите на Apple, но и за индустрията като цяло. Единственият човек, който можеше да претендира за същото ниво на слава и влияние, беше самият Стив Джобс.

Досадно е да продължаваме да използваме „ера“, но това е думата. Звучи излишно претенциозно, когато говорим за проектиране на потребителска електроника, но е подходяща за мащаба на тази промяна. Така че с напускането на Айв наистина може да се присъединим към всеобщото мнение и да кажем това: ерата на индивидуалния гений в Apple приключи.

Всяко нещо има две страни

Заминаването на сър Джонатан обаче може да е по-малка катастрофа, отколкото някои си мислят. Ами ако всъщност това не е негативно явление, а знак за още по-положително бъдеще за Apple? Apple винаги се е гордяла с културата си, а не с персонала си. Тим Кук веднъж каза, че най-големият принос на Стив Джобс за компанията е неговата култура на работа, за да подхранва нови таланти в нея. Но Apple също така издигна Айв в култ като въплъщение на уменията му за дизайн.

Но Айв никога не е бил единствената фигура в дизайнерския екип на Apple, само най-известната - и най-мощният двигател. Apple можеше да избегне PR шока, ако имаше други дизайнери, които също са толкова видими извън компанията. Но той бе без конкуренция. Всъщност някои дългогодишни слухове предполагат, че потенциалните наследници на Айв са били изтласкани от компанията от самия дизайнер.

Оттеглянето на Айв може да не навреди твърде много, защото хардуерното подразделение на Apple няма да бъде единственото, върху което компанията се съсредоточава в бъдеще. Пазарите на смартфони и таблети няма да видят експлозивния растеж, който направиха в миналото. И тъй като компанията лансира услугите като ключово средство за печалба, тя има по-малка нужда от дизайнер на хардуер като суперзвезда.

Това не означава, че iPhone и iPad, наред с други продукти ще получат радикални иновации точно сега. Техният формат е добре установен в този момент и трябва да е било предизвикателство за самия Айв да излезе с нов прочит на дизайна, който той усъвършенства през 2012 г. И дори вътре в Apple Айв винаги е искал да проектира други продукти като лимитираното издание Leica и часовник. Да не говорим за това, че Айв дава бележки за това, как трябва да работи лазерният меч на Кайло Рен в "Междузвездни войни".

Дизайн срещу логика

Всъщност някои от маниите на Айв го накараха да се изправи срещу законите на физиката по такъв начин, че той трябваше да преглътне доза разочарования. За някой, който искаше дизайнът му да бъде ненатрапчив, издутината на обектива на камерите на iPhone и iPad трябва да е бил доста дразнещ елемент. Желанието на Айв да произвежда по-тънки и по-леки продукти понякога ги правеше и по-малко използваеми.

Да вземе например почти скандалното му изказване от 2015 г., когато Айв упрекна потребителите, че не използват правилно телефоните си. Вместо да признае, че неговият фетиш за размери и тегло направи батерията на iPhone прекалено малка, той обвини хората, че претоварват телефоните си. По същия начин новата клавиатура на МасBook Pro, проектирана да смали шасито на лаптопа с ценни милиметри, също не се хареса. От друга страна, именно философията на Айв доведе до наглед невъзможното постижение – смаляване на функциите на един телефон до устройство като Apple Watch. Това е продукт, който въпреки своите проблеми заслужава похвала на фона на другите носими джаджи.

А за малко нищо от това да не се случи

Айв започва работа в Apple през 1992 г. като част от екипа, отговорен за създаването на Apple Newton. Само няколко години по-късно той е готов да напусне компанията, но съдбата си знае работата. Току-що завърналият се Стив Джобс го разубеждава и го прави старши вицепрезидент по индустриалния дизайн, като по този начин започва едно творческо партньорство, което впоследствие върна Apple на технологичната карта. Първият продукт на двамата е iMac, след което дойде още по-големият успех под формата на iPod. Следват много поколения iPhone, чийто цялостен дизайн – тъчскрийн, хоум бутон и формата – идват от Айв.  През 2012 г. той наследява Скот Форстал, получавайки ключа към визията на целия хардуер и софтуер на Apple. Година по-късно това кулминира в появата на iOS 7, която е най-големият визуален редизайн до момента и чиито основи съществуват и днес като естетическо направление.

Дизайнерската визия на Айв ще се промени с времето и ярката пластмаса от първите iMac и iBook постепенно ще бъде заменена с изчистен алуминиев дизайн, който доминира в продуктите на Apple и днес. Въпреки че е лесно да се шегуваме за някои от дизайнерските решения от позицията на перспективата на времето, важно е да си дадем сметка колко широко е влиянието на Айв в цялата технологична индустрия. Десетки модели смартфони са вдъхновени от дизайна на оригиналния iPhone и огромен брой лаптопи се сравняват с eмблeматичния дизайн на МасBook Air. Въпреки че Айв формално напуска Apple, влиянието му в компанията няма да си отиде лесно. Именно гигантът от Куперитно е първият клиент на новата му компания LoveFrom. Самият дизайнер обещава, че ще продължи да работи тясно с бившия си работодател по поредица от продукти. Без съмнение естетиката и дизайнерското мислене на Айв ще продължат да отекват по коридорите на компанията – честно казано, обратното ще бъде много трудно, имайки предвид че той проектира и новата централа на Apple. Независимо от това напускането на Айв отбелязва края на епохата на своеобразния култ към личността и преминава към по-гъвкавия бизнес, който акцентира не върху хардуерните продукти, а върху услугите. 

В много отношения Джони Айв напуска Apple в момент, в който продуктовият каталог на компанията е по-улегнал и ясно изразен от всякога. iPhone и iPad все още са водещи имена при смартфоните и таблетите, по iMac на практика нещата, които могат да се подобрят, не са много, а новият Мас Pro също вече е проектиран. По всяка вероятност, ако Apple реши да направи нов лаптоп с ARM процесор в близко бъдеще, доста вероятно е Айв и екипът му вече да са създали дизайна на корпуса му. С други думи, ще продължим да живеем в света на Джонатън Айв с малката разлика, че той вече ще бъде в новия си офис, проектирайки тоалетната на бъдещето, лампа, която може да носите на главата си или нещо друго толкова шантаво, за което светът тепърва ще научи.  

Тагове:
Още от HiComment