Анонсът на новата стрийминг платформа Stadia от Google предизвика истински сеизмичен трус в цялата гейм индустрия. Реагираха не само фенове и анализатори, но и пазарът.  

Акциите на Sony и Nintendo паднаха с около 4 процента, което само по себе си е нормално за динамичния пазар, но е интересно, защото показва как инвеститорите реагират още на най-ранните планове на Google.

В момента двата японски гейм гиганта се наслаждават на заслужен успех със своите традиционни конзолни платформи PS4 и Switch. Google обаче предлага нещо доста по-различно – възможност да стриймвате игри практически до всеки екран около вас, включително на телефони, таблети, телевизори и компютри. Услугата обещава някои впечатляващи трикове, като възможността да продължите игра, от където сте спрели, на друг екран, както и локален мултиплейър – и изглежда, че инвеститорите определено се чувстват загрижени за бъдещето на традиционните конзоли.

Разбира се, не трябва да прибързваме, защото срещу себе си Google има двете най-могъщи компании в историята на гейминга, които разполагат с достатъчно опит и ресурси, за да продължат да ни забавляват дълго време напред по начина, по който игрите винаги са били замислени – с контролер, конзола и телевизор.

Тагове: